Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a Zeneiskola cikkek oldalra

Ifjú Muzsikusok XV. Kamarazenei Találkozója

Galéria1, 2

youtube link

Egy év kihagyás után, április 9-én szombaton délelőtt a Népházban hét Zeneiskola ifjú muzsikusait láttuk vendégül, akik különböző hangszer-összeállítású, és változatos létszámú kamarazenei produkciókkal érkeztek hozzánk a Dunakanyari Ifjú Muzsikusok XV. Kamarazenei találkozójára.

 A Találkozó megálmodóit annak idején az a szándék vezette, hogy – földrajzi helyzetünkkel élve - Pomáztól Visegrádig évről-évre meghívjuk azokat a zeneiskolásokat, akik szívesen zenélnek együtt, és örömmel, kíváncsian hallgatják a más iskolából érkező ifjú muzsikusokat is. A zenetanulás nagy ajándéka – a „magányos” zenélésen túl –, hogy együtt, magunkra-egymásra is figyelve, egymásért is felelősséget vállalva, izgalmas hangzású, rendkívül változatos műveket ismerhetünk meg és adhatunk elő. Ennek az örömét minden zenélni tanuló gyermeknek szeretnénk átadni, és reményeink szerint a kamarazenélés vágyát is erősíteni tudjuk bennük.

Idén Pomázról, Budakalászról, Szentendréről, Szigetmonostorról, Dunabogdányból és Visegrádról érkeztek a vendégeink, és természetesen iskolánk növendékei is felléptek. Összesen 17 műsorszám hangzott el, a legkülönbözőbb hangszereken: a blockflötétől a gordonkáig, kürttől a zongoráig, az énekhangtól az esőbotig … Hallhattunk két,- három,- négy,- öt,- sőt hattagú kamaracsoportokat, és kiskórust is. Összesen 70 ifjú muzsikus lépett fel, akik 15 felkészítő tanárral érkeztek hozzánk. Nagy örömünkre a résztvevőkön kívül családtagokkal, érdeklődő barátokkal megtelt a Népház nagyterme. 

A vendégeken kívül minden évben rangos szakmai Zsűrit is hívunk, akik a koncertet követő szünet után egyenként értékelik az elhangzott produkciókat. Idén a következő neves művészek fogadták el meghívásunkat:

  • Hauser Adrienne nemzetközi hírű zongoraművész, a Kocsis-Hauser Alapítvány elnöke, a Tiszadobi Zongorafesztivál megalapítója és művészeti vezetője, Díj
  • Illés Szabolcs nemzetközi hírű barokkhegedűs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Szerteágazó koncerttevékenysége mellett rendszeresen tart kurzusokat, előadásokat Európa országaiban és Új-Zélandon is. Iskolánk óraadó hegedűtanára.
  • A Zsűri elnöke: Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, a Vujicsics Együttes vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Kamaratalálkozónkat a kezdetektől lelkesen támogatja, egy-két év kivételével találkozónk állandó Zsűri-tagja.

A Kamaratalálkozó - ahogy a nevében is szerepel, nem verseny, de a kiemelkedő produkciókat a Zsűri Különdíjjal jutalmazza. Az idei találkozó különdíjasai:
a visegrádi „Tavaszi szél” produkció kamaracsapata: Szabó Regő, Sintár Botond, Mészáros Zsombor, Kováts Nikolett, Némedy Gergely;
Babos Iringo, Kecskés Dóra, Szél Zsófia pomázi blockföte-trió;
Molnár Karsa Bernadett, Bohus Nadin, Bohnert Flóra, Baján Rita Ágota, Ujszászi Eszter Luca szentendrei kamaracsoport,
Rádli Dóra, Szendrei Hanna, Kurfis Dóra, Czinege Boglárka pomázi csellisták,
és nagy örömünkre és büszkeségünkre Dunai Emma Luca és Varga Miklós Gergely iskolánk négykezes-párosa.
A Zsűri néhány éve tanári különdíjjal jutalmazza a kiemelkedő előadások felkészítő tanárait. Ebben az évben Okabe Atzuko (Pomáz) és Gratzl Erika (Tahitótfalu) kaptak tanári különdíjat.

Köszönet illeti a Találkozó sikeres lebonyolításához nyújtott sok segítségért:

  • községünk Önkormányzatát - a díjakhoz, ajándékcsomagokhoz való hozzájárulást
  • a Tahitótfalui Iskola Gyermekeiért Alapítványt – akik a koncert utáni szünetben a vendéglátást biztosították
  • Almássy Csabát a Meghívók, Emléklapok tervezőjét
  • Princzné Bérczi Krisztinát a fellépők ajándékának készítéséért és a nagyterem díszítéséért
  • iskolánk igazgatóját Zakar Ágnest, és Kökényné Krafcsik Ibolyát, akik a Találkozó fő szervezői voltak, és tanárainkat, akik a vendégfogadásban részt vettek.

Külön köszönetet mondunk Dr. Sajtos Sándor Polgármester úrnak, aki lelkes, támogató jelenlétével minden évben megtisztel minket, és Verebélyi Ákosnak, a Váci Tankerület vezetőjének, aki ebben az évben is boldogan vállalta a Találkozó Fővédnökségét.

A legnagyobb köszönet a Tanítványainkat illeti, akik felkészültségükkel, helytállásukkal emlékezetessé tették ezt a napot: Kovacsics Luca, Nyitrai-Szabó Ninetta, Varga Ákos Benedek, Varga Miklós Gergely, a 3. b. osztályos szolfézscsoport, Németh Nándor Szabolcs, Kulcsár Tamás Bendegúz, Horváth Zétény Csaba, Horváth Levente Sándor, Zabó Olivér, Magonyi Boldizsár, Balla Boda, Dénes Manka, Dunai Emma Luca, Marton Szilvia, Nagy Kristóf és Gável Bulcsú. Felkészítő tanáraik Kökényné Krafcsik Ibolya, Gyarmathy Réka, Gratzl Erika, Mákó Miklós, Horváth Balázs, Iványi Gáspár és Herendi Botond voltak.

Bízunk benne, hogy jövőre újra találkozunk a Dunakanyar ifjú muzsikusaival.

 

Gratzl Erika, tahitótfalui AMI munkaközösség vezető

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic