Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Pályaorientációs nap

November 8-án iskolánkban pályaorientációs napot szerveztünk. Az eseményen a dunabogdányi és a tahitótfalui iskola hetedikes, nyolcadikos diákjai vettek részt. Közben az ötödik és a hatodik évfolyam részére a sportcsarnokban izgalmas sportversenyek zajlottak

Szakmákat főként helyi vállalkozók és iskolánk volt diákjai mutatták be a gyerekeknek. A bemutatók lényege az, volt, hogy nemcsak elméleti előadás volt, hanem gyakorlati feladatokat is végezhettek a diákok. Például az ácsoknál kipróbálhatták az eszközöket, az autószerelőnél számítógépes hibakeresést végezhettek, valamint a cukrászoknál süteményt lehetett készíteni. Lehetett traktorba ülni, rendőrségnél ujjlenyomatot készíteni.  Tehát ács, autószerelő, rendőr, mezőgazdász, cukrász, burkoló, villanyszerelő, fodrász szakmák mellett egy csoportbeszélgetés is zajlott a továbbtanulás fontosságáról.  Jó pár diák a bemutató után még hosszasan beszélgetett a szakemberekkel, mutatva a komoly érdeklődésüket az adott szakma iránt. Így jó páran kaptak iránymutatást vagy megerősítést a döntésük meghozatalához, hogy merre tovább…

Köszönjük a részvételt és a bemutatókat és az előadásokat:

Balogh Zoltán, Szabados-Molnár Péter, Pap László és Pap Bence, Szimilkó Sándor, Magyar Koppány vállalkozóknak, Gátiné Budai Boglárkának és társainak a rendőrségtől, Miskolcziné Matz Mónika fodrásznak is nagy köszönet, valamint Vas Lilien, Mátyók Dániel, Palkovits Petra, Ziller Roland, Bíró Zoltán, Csereklye Nóra és Ferencz Réka volt diákjainknak.

Fábián Csaba szervező

A pályaválasztási nap margójára

Amikor a tanár volt tanítványaitól tanul, az a pedagógus pálya csúcsa, ebben volt részem az idei pályaválasztási napon.

Idén is megrendeztük a pályaorientációs napot a tahitótfalui iskolában a tahitótfalui és dunabogdányi általános iskolák 7.és 8.évfolyamosainak, mintegy 150 érdeklődő diáknak.

Mindenféle szakma: termelő, ács, burkoló, villanyszerelő, rendőr, autószerelő, cukrász, fodrász képviseltette magát remek mesterekkel, volt, ahol régi diákjaink meséltek a szakmájukról.

Idén először Tanulni jó! termet is létrehoztunk az értelmiségi  pályák népszerűsítésére.

Négy volt diákunk, Ferencz Réka, Bíró Zoltán, Dr. Csereklye Nóra, és Ziller Roland a jogi, az informatikai, az orvosi  és a  közgazdasági egyetemekről, feladatokról meséltek, válaszoltak pályaválasztási kérdéseinkre.

Nyitottság, értelem, szerénység, odaadás, munka iránti alázat, amit volt Tanítványainknál tapasztalhattam, a jövőre nézve bizalommal töltött el mint a téma moderátorát, a gyerekek pedig sok értékes információt szerezhettek a továbbtanulással kapcsolatban, és arról is, hogy miért jó tanulni, miért igaz a mondás, hogy a TUDÁS HATALOM. Köszönöm Nekik ezeket az értékes beszámolókat!

Este a középiskolák vezetői, tanárai részvételével tartottunk a témában tájékoztató szülői értekezletet, melyen hat környékbeli középiskola vezetője, oktatója tartott tájékoztatót iskolájáról: a Budapesti Gazdasági SZC Varga István  Közgazdasági  Technikumból  Búti Hunor oktató,  a Szentendrei Ferences Gimnáziumból Szakács-Urbán Zsófia tanár, a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumból Kerezsi Csaba intézményvezető, a Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumból Molnárné Reskovits Zsuzsa intézményvezető, a Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskolából Varga József intézményvezető- helyettes és a Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskolából Kosztyán Attila szakmai igazgatóhelyettes. Köszönet Nekik a beszámolókért, melyek segítik a végzősök iskolaválasztását!

 

Befejezésül két volt diákunk, két tahitótfalui fiatal hölgy gyerekeknek tartott beszámolójából közlünk részleteket :

Dr. Csereklye Nóra:

„Az Állatorvostudományi Egyetemen 2018 februárjában végeztem állatorvosként. Azóta Pest egyik peremkerületében dolgozom egy kisállatrendelőben, főbb területeim a kutya-macska belgyógyászat, aneszteziológia.

Már óvodás koromban tudtam, hogy mi szeretnék lenni, és  az általános iskolánk padjaiban ülve is erről a hivatásról ábrándoztam. Egy-egy kósza kikacsintástól eltekintve végig az állatorvosi pályát tűztem ki magam elé célul, melyet végül egyenes úton, de nem kevés kitartással sikerült megvalósítani.

Szerencsésnek mondhatom magam, hisz családom az út minden pontján támogatott és támogat ma is, szerető környezetben nőhettem fel. Nagypapámtól örököltem az állatok szeretetét, szüleim jártak előttem példaként abban, hogy az állhatatos munka mindig meghozza a gyümölcsét. Emellett külön hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan mentorok segítettek a tapasztalataim kiterjesztésében, mint Dr. Patócs András és Dr. Munkácsi Miklós, akiknek a szárnyai alatt több évig tanulhattam.

A jó pap és az orvos is holtig tanul, így tudásomat szeretném mindig naprakészen tartani, és legjobb ismereteim szerint segíteni az állatokon, közvetve pedig gazdáikon.

A jövő generációinak azt kívánom, hogy ismerjék fel, a tudás hatalom, szinte az egyetlen dolog, amit soha, senki nem vehet el tőlünk. Bármilyen szakmát vagy hivatást is válasszanak, sose rettenjenek meg a felmerülő akadályoktól és kihívásoktól a cél elérése közben. De sose feledjék el, mindez énünknek csak egyik része és teljes emberré a személyes kapcsolataink tesznek.

Kiváló kezdeményezésnek tartom, hogy a tizenéveseknek lehetőségük van pályaorientációs napon részt venni, megismerkedni különféle szakmákkal, szakterületekkel, hisz lehet, hogy  olyan lehetőségekkel találkoznak, amikről korábban nem is tudták, hogy nekik való. Remélem a következő évfolyamoknak is hasonlóan jó hangulatú és változatos alkalmat sikerül majd szervezni.”

Ferencz Réka

„Nagy örömmel fogadtam meghívását a pályaorientációs napra, jó érzéssel töltött el visszalátogatni általános iskolámba ballagásom óta eltelt 5 év után először.

Az általános iskola elvégzése után a Budapesti Baár-Madas Református Gimnázium angol tagozatos osztályába nyertem felvételt, ahol a középiskolás éveim alatt kollégista is voltam. Pályaválasztásom egyáltalán nem volt egyértelmű és egyszerű folyamat, körülbelül tizedik osztályban kezdtem a jogi pálya iránt érdeklődni, addig azonban igencsak foglalkoztatott a tanári, illetve a pszichológiai irány is. Szüleim mindenben támogattak engem, illetve a már általános iskolában szerzett történelem iránti szeretetem által egyértelművé vált, hogy a történelem fakultációt válasszam. Így tehát történelemből, valamint angol nyelvből emelt szintű érettségit tettem, jeles eredménnyel. 

Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán vagyok másodéves joghallgató.  
A pályaorientációs napon megpróbáltam a legjobb tudásom szerint részt venni a kerekasztal-beszélgetésben, és kihangsúlyozni olyan kulcsfontosságú elemeket, mint például a jó időbeosztás fontossága, különféle tanulási technikák ismertetése, idegennyelv-tanulásának fontossága, emellett saját tapasztalataim elmesélése. 

Sokat tanulhattam társaimtól, akiknek életútjai szintén jó példát mutattak az általános iskolás diákok számára.”

 

Zakar Ágnes intézményvezető, szervező

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic