Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Még mindig? Még mindig!

Eredményesen nyelvvizsgáztak a nyolcadikosok

 

A fenti mini párbeszéd az Origo Nyelvi Centrum folyosóján hangzott el idén májusban, amikor hat nyolcadikos izgatottan várakozott az angol szóbeli nyelvvizsgára, és latolgatta az esélyeket. A vizsgáztató hölgyek régi ismerősök, hiszen jelen sorok írója kb. 20 éve viszi tanítványait a híres Rigó utcába. Egy kölcsönös mosoly, egy bólintás, egymást felismerjük. –Gratulálok!-mondja, majd visszalép a terem hűvös csendjébe. Megnyugtató a jelenléte, érzem, hogy minden rendben lesz a gyerekekkel, hiszen barátok, ismerősök között vagyunk. Hirtelen felbukkan a folyosón egy régi tanítvány a Pollackból, arca ragyog, alig ismerem fel, úgy megváltozott. Nagy Tünde, aki pszichológiát végzett az ELTE-n, rögtönzött kiselőadást tart a mieinknek, hogy néhány éve ő is alapfokú nyelvvizsgát tett itt, majd a gimnáziumban középfokút, végül megszerezte a felsőfokút. Most eszperantó nyelvből vizsgázik középfokon, mert ez szükséges még a diplomához. Szép dolgok ezek! Majd átfut rajtam a gondolat, hogy minden nehézség és jogos kifogás ellenére sem bántam meg, hogy ezt a hivatást választottam. Mert a fiatalok életébe vetni mindenképp szép és nemes dolog.

Az idei nyelvvizsgázók:

B2/ középfok: Baffia Bendegúz, Csubák Milán és Sáfár Eszter

B1/ alapfok: Gáti Iringó, Hermeczi Levente, Holán-Nyári Veronika, Jenei Tamás, Kiss Anna, Sziva Boróka

Mielőtt a gyerekek írásaiból vett szemelvények következnének, szeretném megköszönni az Iskolavezetésnek, az iskola alapítványának és a kedves Szülőknek az erkölcsi és anyagi támogatást, hiszen ezek hiányában ezek a szép eredmények nem valósultak volna meg.

Lintner Andrea

szaktanár

Az angol nyelv nagyon sokat jelent nekem. Az iskolában negyedik osztálytól tanulok angolt, és ötödik osztálytól kezdtem otthonossá válni ezen a nyelven. Nyolcadikban elhatároztam, hogy belevágok a nyelvvizsgába. Nem bántam meg, hiszen ha külföldre megyek, nem kell aggódnom, hogy milyen nyelven szólaljak meg, mert angolul mindenhol érteni fognak.

Sziva Boróka

Azért kezdtem el még régebben angolt tanulni, mert sok tartalom (könyv, sorozat, film) nem volt elérhető magyar nyelven. Elkezdtem online tartalmakat nézni mindennap. Először felirattal, aztán már felirat nélkül. Ennek a kíváncsiságnak és iskolai szorgalmamnak köszönhetem, hogy idén sikeres B2 (középfokú) nyelvvizsgát tehettem.

Csubák Milán

Hat éve tanulok angolt, és most már elmondhatom, hogy elég jól megy. Amikor hetedikben a haladó csoportba kerültem, meglepő volt, hogy a többiek mennyire előrébb járnak angolból, így nekiláttam, hogy egy nyár alatt behozzam a lemaradást. Sok plusz órán vagyunk túl, és most már látom, hogy megérte. A nyelvtudás nagy érték.

Kiss Anna

Számomra azért fontos az angol nyelv, mert szeretnék a későbbiekben pár évet külföldön élni. A haladó csoportban kemény munka folyt, a nyelvtanulást nem lehetett elhanyagolni. Tapasztaltam, hogy egyre magasabb szintet érek el, és az önbizalmam is nőtt. A nyelvvizsga jó élmény volt, és bár az eredményt még nem tudom, bizakodó vagyok. Nem ment rosszul.

Gáti Iringó

Az angol nyelvet napi szinten használom a tanulásban és a játékokban is. Igaz, hogy a modern technika segítségével bármilyen szöveget le lehet fordítani pillanatok alatt, mégis fontosnak látom, hogy én magam is beszéljem az angolt. Aktívan akarok részt venni egy párbeszédben, ahol nincs lehetőség a folyamatos fordításra.

Baffia Bendegúz

Számomra az angol kiemelt jelentőségű. Ha akarunk külföldre utazni, ismernünk kell néhány alapvető kifejezést, ezért jó ideje angolul nézek videókat, olvasok könyveket és kommunikálok külföldiekkel. Mindig érdekeltek a nyelvek, és szerencsére mindig jó tanáraim voltak. Jelenleg a középfokú nyelvvizsgára készülök, remélem, hogy belátható időn belül sikerülni fog.

Szakos Anna Laura

Öt évvel ezelőtt, amikor a szüleimmel ideköltöztem Tahitótfaluba, akkor még egyáltalán nem tudtam angolul. Emlékszem, hogy a nyáron anyukámmal próbáltam elszámolni tízig… Most pedig túlvagyok egy sikeres nyelvvizsgán. Sok új dolgot tanultam, és rengeteg tanácsot kaptam. Sokan támogattak. Voltak kemény időszakok és hullámvölgyek, de nem adtam fel, azon voltam, hogy a hibákat kijavítsam.

Hermeczi Levente

Azért szerettem volna letenni az angol alapfokú nyelvvizsgát, mert külföldön szeretnék dolgozni. Manapság mindenkinek alap, hogy tudjon angolul beszélni, mert így mindenkivel meg tudja értetni magát.

Jenei Tamás

Kiskorom óta sokat jelent nekem az angol, gyakorlatilag babakorom óta hallgatom és beszélem, úgy tekintek rá, mint második anyanyelvemre. Mindennap használjuk, és találkozunk vele, szóval jó dolog, ha beszéljük. Semmiképpen nem szeretném abbahagyni a nyelv tanulását. Célom a felsőfokú nyelvvizsga megszerzése.

Holán-Nyári Veronika   

Nem tökéletesen ugyan, de elég jól beszélek angolul, és ez nagyon hasznos, hiszen meg tudom értetni magam külföldön. Most voltunk Spanyolországban, mindenhol nekem kellett beszélni, és remek érzés volt, hogy mindenki értett. Sikerült a középfokú nyelvvizsgát is letennem. A sikerekhez hozzájárult, hogy van egy amerikai barátom, Thatcher, akivel sokat beszélgetünk.

Sáfár Eszter                                                                                                                                                                             

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic