Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Parlamentlátogatás

 

Az Országház, a Szent Korona és koronázási ékszerek meglátogatása egybekötve a 2013-ban a Steindl- programnak köszönhetően megújult Kossuth tér megtekintésével, a tahitótfalui iskola kiemelt programja minden évben.

A 6. évfolyammal a karácsony előtti időszakban készülünk erre a programra mindig nagy izgalommal. A 6. évfolyam tanulói ezen időszakban már a magyar történelem Árpád-házi uralkodók és az utána következő nagy események ismerői, a tananyag része a Szent Korona és a koronázási ékszerek története is. Az utazás előtt még ismereteinket felelevenítjük, prezentációt néznek meg a témáról, kérdéseket oldanak meg, videókat nézünk meg az Országház 1885-1904 közötti építésének történetéről és a Kossuth tér éppen tíz évvel ezelőtti megújításáról.

Az idei kirándulás nemcsak a remek időjárás és kiváló idegenvezető tekintetében, de a Gyerekek hozzáállásában, érdeklődésében, tudásában is kiemelkedő volt, aminek történelemtanárként és iskolaigazgatóként is roppant örültem.

A megújult Kossuth téri szobrok, gróf Andrássy Gyula, a Felelős kormány, Tisza István, a Duna-partra helyezett József Attila és a változatlan „Istennel a hazáért és a szabadságért – Pro patria et Libertate” feliratú II. Rákóczi Ferenc szobrok mellett a Parlament előtti karácsonyfát, és az idén először felállított Ország Betlehemét is megtekintettük.

Lintner Andrea tanárnő vezetésével végigjártuk Pest néhány reformkori nevezetességét, majd Lehoczky Dolli tanárnő vezetésével a karácsonyi vásárokba pillantottunk be a Szent István Bazilika előtt és a Vörösmarty téren. Előbbi elnyerte „Európa legszebb karácsonyi vására” címet.

Csodaszép interaktív foglalkoztató füzetet kapott minden tanuló a Parlamentben az ott látottakról, melynek kitöltésébe már több gyerek belefogott. Köszönjük Schubert Mihálynak, hogy idén is biztosította szállításunkat.

A Kossuth tér megújulása óta a Parlamentlátogatások után hagyományosan írok néhány köszönő sort a Steindl- program kormánybiztosának, egykori szentendrei képviselőtársamnak, Wachsler Tamásnak. Mindig kedvesen és azonnal válaszol, örömmel tölti el, hogy a Koronázási ékszerek csoportos látogatása és a Kossuth tér 1944 előtti állapotának visszaállítása a tanulók, kirándulók, turisták körében is nagy érdeklődésnek örvend!

Ajánljuk az Országháznak és a Magyar Államiság jelképének, a Szent Koronának meglátogatását Mindenkinek.

Immár 15. éve jövök minden év végén ide Gyerekekkel, Kollégákkal, elmondhatom, hogy a magyarok összetartozásának ősi szimbóluma, a Szent Korona és a világ 3. legnagyobb országháza, a budapesti Parlament felülmúlhatatlan élményt nyújt minden alkalommal.

 

Zakar Ágnes intézményvezető, programszervező

Parlamentlátogatás gyerekszemmel

 

December 14-én a hatodik évfolyammal elmentünk a Parlamentbe.

Ági néni minden évben az összes hatodikos gyerekkel elmegy oda. Amint besétáltunk, gyönyörű látvány fogadott minket. Kívülről is csodálatos volt. Az Országház körül mindenhol szobrok álltak, azaz József Attila szobra, a Kossuth szobor, és az Andrássy gróf szobor és még sok más. Beljebb már kaptunk kisebb fülhallgatókat, amiken a mellettünk sétáló idegenvezetőnket hallhattuk beszélni. Egy aranyozott folyosón sétáltunk az épületben, miközben sok érdekességet megtudtunk róla, mint pl.: Összesítve (a kupolateremmel együtt) 96 méter magas az épület. Steindl Imre építész tervezte, és 20 évig épült. Több dolgot is felfedeztünk, miközben megnézhettük a Szent koronát és a többi koronázási jelvényt. Bemehettünk az országház múzeumába is. Az idegenvezetés végén pár lánnyal odamentünk egy őrhöz, akitől pacsit kértünk és kaptunk. Elmentünk a Vörösmarty tér közelében levő karácsonyi vásárra, ahol találkoztunk egy óriás Lindt macival, amit megöleltünk és képeket csináltunk vele. Tele volt minden finomsággal a vásár. Egy kis füzetet kaptunk még a kirándulás mellé, ami nagyon jó emlék lesz erről a napról, amit nagyon élveztünk, és sosem felejtjük el.

Dénes Manka, Hibbey Bíborka és Sipos Liza 6. évfolyamos tanulók

 

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic