Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Ha múzeumnap, akkor irány Budapest!

 

December 14-én at ötödik osztállyal kirándulni indultunk. A Szépművészeti Múzeum egyiptomi kiállítását szerettük volna megnézni, az ötödikesek nemrég tanultak róla történelemből. Kicsit korábban értünk oda, nagyon fáztunk. Iván bácsi ötlete volt, hogy a tér fehér csíkjait felhasználva fogócskázzanak a gyerekek. Nem kellett kétszer mondani, tetszett nekik a nagy tér.

A múzeumba belépve a gyerekeket 4 csoportra osztottuk, mindegyik csoportot egy-egy felnőtt irányította, így néztük meg a kiállítást. A megújult kiállítás látványosan, interaktív eszközök bevonásával, jól érthetően mutatja be az ismereteket. Az új koncepció három nagy tematikus egységre bontva mutatja be az ókori Egyiptom világát: Templom – Istenek, Nílus-völgy – Emberek, Sírkamra – Halottak.

Másnap a gyerekek leírták élményeiket a kirándulásról, ezekből osztok meg néhányat.

„Nekem a kedvencem az igazi múmiák voltak!”

„Nekem a nyakláncok, gyűrűk, mini szobrok tetszettek!”

„A hieroglif keresőjáték volt a legjobb!”

„A Szépművészeti Múzeum nagyon, de nagyon szép volt!”

Ezután egy sétát tettünk a Városligetben Zoli bácsi vezetésével. A gyerekek iskolában leírt élményeit olvasva az Anonymus szoborra emlékeztek leginkább. (Anonymus = névtelen. Valószínűleg III. Béla király jegyzője lehetett a rejtélyes krónikás.)

 

Kirándulásunk következő állomása a Magyar Zene Háza volt.

 Az épületet Fudzsimoto Szószuke japán sztárépítész tervezte. Az építész természetközeli, áttetsző üvegépítményt álmodott a liget fái közé.

A tervező az épített és a természeti környezet harmonikus együttélését akarta megteremteni terveiben. A felszín alatti térben kap helyet a múzeum és egy „hangdóm”, a földszinten találhatók a koncertek, az emeleten pedig a zenei oktatás és a könyvtár. A Magyar Zene Háza nemcsak múzeum, ahol az emberi hang kialakulásától kezdve a kortárs zenéig kalauzolják a látogatót. Múzeumpedagógiai események, koncertek és gyermekprogramok is helyet kapnak itt.  A nagyközönség számára 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján adták át a házat.

A BREEAM elnevezésű nemzetközi épületminősítési rendszer környezettudatossági szempontból példaértékűnek minősítette az építési munkálatokat. Az épület 2019-ben elnyerte az Európa Legjobb Középülete, valamint a Legjobb Nemzetközi Középület díjat, 2020-ban pedig „a világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” címet.  (A Városligeti

Műjégpálya segítségével hűtik az épületet, melynek energiaigényét jórészt megújuló energiaforrásokból fedezik.)

Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címmel megnyílt állandó kiállítás az ősember első zenei kísérleteitől a (magyar) népzenei gyökereken, az egyházi zenén, az operán, a legnagyobb zeneszerzők világán át – többek közt Liszt és Bartók életművének kiemelésével – egy téralapú fejhallgató segítségével vezeti végig a látogatót a zene történetén egészen a popzenéig, a legmodernebb irányzatokig. (Láttam a kiállítást, sokszínű, érdekes, mindenkinek jó szívvel ajánlom.)

 Az épületet különleges formavilága, extravagáns, mégis természetközeli atmoszférát teremtő megjelenése miatt az év legjobban várt építészeti vagy művészeti attrakciói között tartják számon.

A gyerekekkel a Hangdóm előadását néztük meg.

Hangdóm? Az mi? Szó szerint is lehet érteni: egy dóm-kupola, amely hangokat ad ki magából. De nemcsak hangokat. A kupola egyben vetítővászon is, a hangszórók mögötte helyezkednek el. Itt aztán forgathatja a fejét az, aki beül a tér közepére!

A hangzó világ elevenedik meg, a természet hangjaitól a komponált zenéig.

„A Hangdómba mentünk, lefeküdtünk a babzsákokra, és kezdődött maga, a csoda… Egyszerűen leírhatatlan volt, amit láttam, annyira nagyon szép volt.”

„Leültünk a Hangdómban a babzsákokra, és vetítettek. Nem képeket, hanem mindenféle formákat, vonalakat.” „3 dimenziós volt, olyan, mintha benne lettél volna.”

A programból nem hagyhattuk ki a 13 000 négyzetméteres Városligeti Nagyjátszóteret!

„A legjobb volt nem messze a Magyar Zene Házától a játszótér. Van ott trambulin, csúszda, rengeteg mászóka. Ezen a játszótéren egy hőlégballon is van, és konkrétan a gömbben van a mászóka! Nagyon jó volt!”

„A játszótér nagy volt, ott olyan sok mászóka volt, hogy azt sem tudtam, hová nézzek!”

„A végén elfáradtam, de nagyon jól éreztem magam!” - írták a programról többen a Gyerekek.

Papp Judit, Orosz Iván és Vaczó Zoltán szervezők, 5.a és 5.b osztályfőnökök

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic