Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Egészségnevelési projektnap

Galéria1, 2

Videó1, 2, 3

Október 15-én délelőtt tartottuk iskolánkban az egészségnevelési projektnapot. Az alsó tagozatosok osztályfőnökükkel, tanítójukkal beszélgettek az egészséges életmódról, a megfelelő táplálékbevitel fontosságáról. Vetítéssel, rejtvényekkel, teszt feladatokkal próbáltuk érdekesebbé tenni az ismeretanyag átadását. Utána futottunk egy kisebb távot, egyéni és csapatversenyeket szerveztünk, fogójátékokat játszottunk.

Köszönjük a Szentendrei Egészségfejlesztési Iroda munkatársának Tóth Eszternek, hogy érdekes interaktív előadásával gazdagította gyermekeinket, és Szabó Gyöngyvirág gyermekjóga oktatónak, hogy foglalkozása során egy újabb mozgásformával ismertette meg a kicsiket.

Számunkra az a legnagyobb öröm, ha a gyerekek ezen ismereteket hasznosítják is. Pozitív élmény, amikor rászólnak egymásra is, hogy csapvizet igyanak, a reggeli szendvicsükben ott a zöldségféle, gyümölcsöt esznek tízóraira, nem hoznak édességet az iskolába, a menzán megkóstolnak minden levest, főzeléket, és ezen dolgokról beszélnek is egymás között. Ebben az életkorban még a rendszeres mozgás nem okoz gondot, alapvető szükségletük a játékos mozgás.

Bízunk abban, hogy nem csupán ezen napokon kerül előtérbe az egészség, hanem a mindennapi élet során is egyre tudatosabbak lesznek a gyerekek.

Szente Ildikó, alsó tagozat munkaközösség-vezetője

       A felső tagozat is színvonalas programokkal készült a szombat délelőtti egészségnevelési napra.

A kínálatban helyet kapott egy metakommunikációval kapcsolatos előadás, ill. a stresszoldás/stresszkezelés témában próbáltak segíteni a szentendrei EFI munkatársai. Meglepő volt számunkra, hogy milyen sok gyerek választotta önként ez utóbbi előadást! Úgy tűnik, hogy a gyermekek nem élik meg könnyen a hétköznapok bizonytalanságát: félnek, szoronganak és helyzeteket túlreagálnak érzelmileg. Árulkodó jelek hívhatják fel erre a problémára a szülők és a pedagógusok  figyelmét: hányinger, hasfájás, fejfájás… A foglalkozás során megtudtuk, hogy a stressz része ugyan a szervezet normális működésének, ám semmiképpen nem válhat domináns életérzéssé a hétköznapokban! Sokat segíthetünk a gyermekeknek, ha segítünk nekik felismerni az élet apró örömeit, a pozitív történéseket. Vannak légzéstechnikák is, amelyeket, ha rendszeresen végez valaki, akkor 1-2 héten belül érezhető a változás.

Stresszoldás másként! A 7. A osztálynak Mákó Kata dobkört tartott, ahol a tinédzser ifjak afrikai dobokkal, dzsembékkel dobolhatták ki magukból a feszültséget. A foglalkozás olyan jól volt felépítve, hogy a kezdeti könnyebb ütemek után a csoport – tanáraikkal együtt – már kétszólamban kísérte Mákó Kata szóló dallamát.

Hasznos ismereteket szereztek a7-8. évfolyamos diákok az egészséges táplálkozással kapcsolatban: a rostokról, a szénhidrátokról, a lisztérzékeny táplálkozásról a sóbevitelről, a vérnyomásról, ill. a testzsír mennyiségének kiszámolásáról egy játékos kvíz keretében tájékozódtak.

Felhőtlen kikapcsolódást jelentettek az 5-6. osztályos osztályok számára a sportcsarnokban rendezett váltóversenyek. Vegyes csapatokat hoztunk létre, hogy a mozgáson túl az osztályok közti ismerkedést, barátkozást is elősegítsük. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha a gyerekek szeretve és vezetve vannak, akkor ezekben az embert próbáló időkben is lehet találni örömöt az együttlétben. Ügyességi és gyorsasági játékokban vettek részt, ami bizonyára sikeresen vezette le a hét során felgyülemlett feszültséget, és hozzájárult a fiatalok mentális és fizikai egészségének javulásához.

Az 5. B osztály nemcsak a „kötelezőt” hozta, hanem a délelőtti foglalkozásokat mintegy megkoronázva, elkerékpározott a váci révi Duna-partra, ahol a gyerekek az osztályfőnökökkel és a szülőkkel közösen sütögettek és beszélgettek a csodálatos meleg ősz utolsó napjai egyikén.

Köszönjük a Szentendrei Egészségfejlesztési Iroda munkatársainak: Lehosik Marianna, Horváth Judit, Tóth Eszter értékes előadásait, Mákó Kata, Varga Dániel, Szabó Gyöngyvirág munkáját,   a felső tagozat tanárainak, osztályfőnökeinek és Turóczi Csaba testnevelőnek, Bartis Helga iskolapszichológusnak a munkáját!

Lintner Andrea

felső tagozatos munkaközösség-vezető

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic