Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Nyári Művészeti tábor alkotó kedvű gyerekekkel

 

Az idei, a szigetmonostori Faluház által szervezett alkotó tábornak is találtunk egy izgalmas címet táborvezető társammal, Lengyel Mónikával együtt: „Becsomagoljuk a csodákat”. Rengeteget gondolkodtunk és gyűjtöttünk e témakörön belül – mit tudunk művészi módon, kreatívan becsomagolni, milyen új megoldásokat tudnánk megtanítani a gyerekeknek, hogyan kezdjünk neki a tervezési folyamatoknak, miközben a természetet járva akvarellezünk, rajzolunk, közösen alkotunk. Közben fontosnak tartottam, hogy a település aktív művészei közül a gyerekekkel együtt meglátogassunk párat, a műtermükben a művészekkel beszélgetve alkotásaikat megnézhessük és az alkotói folyamataikba bepillantást nyerhessünk. Szerencsésnek mondhatom magunkat, mert 4 aktív alkotó művész mondott igent erre a felkérésre. 24, javarészt „zöldszigetes” gyermek jött velünk műteremről műteremre, akik között sok képzőművész-tűzzománcos diákom is jelen lehetett.

Dobrovolszky László műterme volt az első állomás, ahol nemcsak rengeteg látni való volt, de előadásokkal is készült „Laci bácsi”. Itt az udvart berendezte a gyerekek kedvéért a művész és így kipróbálhatta bárki az olajfestés és a szénrajzolás technikáját is, miközben egy külön asztalon plasztilinnel tudtak mintázni a gyerekek.

Natre varázslatos világa volt a 2. állomás, ahol pár gyerkőc többször is végig ment a tárlat vezetésen, ami a létszám miatt több turnusos volt. Natre kérdezett, beszélgetett és mesélt a festői útjáról és az alkotási folyamatáról. Ő is, és László is eljöttek a műtermi látogatásaink után a Faluházba és ott is, a tábor helyszínén is kapcsolódtak a gyerekek alkotói folyamataihoz.

Rátkai Zsuzsa iparművész és egyben a Zöldsziget Általános Iskola rajztanára sokféle izgalmas anyaggal és egy előadással készült a gyerekek számára. Hozott a grafikai és a lakberendezői munkáiból, de több plakátot és kirakat tervet is megmutatott nekünk. Zsuzsi szinte mindegyik gyermeket fogja majd tanítani, talán ezért is volt fontos a vele való találkozás. A táborozó gyerekek pedig sosem felejtik el az iparművész és a képzőművész közötti különbséget Zsuzsinak köszönhetően.

Gergely Juli műtermében szinte éreztük az erdők, mezők illatát, a víz csobogását és mintha hallottuk volna Szentendre megkonduló harangjait is. Egyedülálló, ahogyan a teret, az állatokat és a növényeket ábrázolja – a gyerekeket elvarázsolta ez a világ is. Juli önzetlenül adta oda a gyerekeknek a nekik tetsző műveit.

Sokat alkottunk együtt, voltunk helyi kiállításokon, batikoltunk gyönyörű felületeket, kreáltunk bunkereket, egy rendhagyó-vicces divatbemutatót megrendeztünk – mikrofonnal, pódiummal együtt-, papírt merítettünk, társasjátékot terveztünk, rajzoltunk-festettünk és a végén egy kiállításmegnyitón bemutattunk sok mindent ezekből a szülőknek. A kiállításunkon rájöttem, hogy a szigetünk által „becsomagolt csodák” maguk a meghívott művészek voltak- mert csoda volt tényleg a belőlük áradó öröm és az önzetlen hozzáállásuk a táborozó gyerekekhez. Hálás vagyok mindenért és büszke is az együtt eltöltött alkotói hetünkre, a 2022-es Művészeti táborunkra.

 

Várbiró Kinga Evelin

 

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic