Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

2022. február 25. –én Iskolán megemlékezést tartott a  Kommunizmus áldozatairól.

 

„Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartjuk A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA-t.

1947-ben ezen a napon hurcolták el jogtalanul Kovács Béla országgyűlési képviselőt, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Szimbolikusan ezzel vette kezdetét a csaknem ötvenéves folyamat, melyben a kommunista párt szisztematikusan kiirtotta a társadalom azon tagjait, akik bármilyen kritikával illették a rendszert, netán ellenszegültek annak.

Százmillióra becsülik a kommunista diktatúra áldozatainak számát világszerte. Kutatók szerint több mint 70 ezer embert börtönöztek be politikai okoknál fogva Magyarországon 1945 és 1989 között, és az 1956-os megtorlás áldozataival együtt több mint 700 embert végeztek ki. Hazai történészek mintegy 600 ezerre becsülik a szovjet kényszermunkatáborokba elhurcolt magyarok számát, akik közül kb. minden harmadik, azaz 200 ezer ember vesztette életét.

Manapság még sokkal aktuálisabb emlékeznünk és emlékeztetnünk a kommunizmus rémtetteire. Az emlékezés tisztelgés az ártatlanul meghurcoltak és meggyilkoltak előtt. Az emléknap tehát figyelmeztetés és emlékezés egy sötét korszak történéseire.”

Az iskolai megemlékezést köszönjük Lehoczky Dolli tanárnőnek, Király Lili és Gáti Iringó tanulóknak és Princzné Bérczi Krisztina pedagógiai asszisztensnek.

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic