Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS

Az idei tanévben a 8.A osztállyal Szentendrére mentünk osztály kirándulni. Gondolhatnánk, hogy semmi újat nem tudunk már mutatni egy gyereknek, aki heti rendszerességgel fordul meg ebben a szép kis művész városban. Az igazság az, hogy Szentendre, a folyamatosan változó, nyüzsgő turista város, egyben Magyarország ikonikus, művészek lakta települése is. Ezt az oldalát fedeztük most fel, Papp Judit osztályfőnökkel és a 8.a osztállyal.

A kavargó belváros egy csendes zugában található, országunk legismertebb művésztelepe. Érdekessége, hogy a modern műtermekben, a mai napig, kortárs művészek alkotnak és élnek, épp úgy, mint hajdanán az elsőként ide költöző szentendrei festőművészek. Közülük kettőjükhöz látogattunk el az osztállyal, Bereznai Péterhez és Buhály Józsefhez.

A mesterek beengedtek minket a legféltettebb „szentélyükbe”, így láthattuk hogyan élnek és dolgoznak. A hatalmas, fényárban úszó műtermekben beszélgettünk, kérdezhettünk, hogyan alkotnak, milyen eszközökkel dolgoznak. Érezhettük a festékek illatát, hozzányúlhattunk a képekhez, installációkhoz, és a saját szavaikkal meséltek nekünk művészi hitvallásukról, viszonyukról Istenhez, emberhez, hazához.

Bereznai Péter a redukció elvét követve, jelképeket használ, és így mutatja meg a világot nekünk. Buhály mester, organikus formákkal eleveníti fel a múltat, és köti össze az emlékeit a jelen érzéseivel, gondolataival.

A műteremlátogatások után a telep kertjében megnéztük a betonszobor kiállítást, és a M.A.N.K Galériában az időszakos tárlatra is jutott még időnk és kedvünk. Az órák úgy repültek, hogy észre sem vettük. Szabad programként még egy nagyot sétáltunk a városban, mielőtt haza indultunk volna. Nagyon tartalmas, izgalmas, színes napunk volt!

Bádonyi Kinga rajz-, művésztanár Móricz Zsigmond Gimnázium és Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic