Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a Zeneiskola cikkek oldalra

Zeneiskolásaink látogatása a Liszt Ferenc Múzeumban-Régi Zeneakadémián

2019. január 11. délutánján zeneiskolásaink múzeumlátogatáson vettek részt a budapesti Vörösmarty utcai Liszt Ferenc Múzeumban. A mai nevén Régi Zeneakadémia épületében jártunk, aminek első emelete volt Liszt Ferenc utolsó pesti lakása. Ezt a lakást tekinthettük meg 43 növendékünkkel, tahitótfalui és szentendrei gyermekekkel.

A gyermekek nagy érdeklődéssel nézték végig Liszt Ferenc lakását, különös figyelmet a hangszerek kaptak. Több zongora, harmónium, utazózongora van kiállítva az épületben, egyet a gyermekek is kipróbálhattak. A szobákat igyekeztek hasonlóan berendezni, mint mikor Liszt Ferenc itt élt, így hálószobája, szalonja mind eredeti bútorokkal, hangszerekkel, könyv és kottatárral, festményekkel van berendezve.

Hatalmas kottatárát is megcsodáltuk, melyekben ismertebb és ismeretlenebb zeneszerzők műveit is felfedezhettük. Étkezőjéről nem maradt leírás, bútorai nem maradtak fenn, így ezt a helységet mindig változó, időszakos kiállításként rendezik be, most Liszt rajongóinak műveit állították ki. Úgy láttam, legnagyobb érdeklődéssel a szalont nézték gyermekeink, ahol Beethoven szobor, Liszt portréi, különböző személyes tárgyai, kottatartója, bútorai mellett kiemelkedő helyet kaptak hangszerei is.

Több zongorát, harmóniumot láthattunk ebben a teremben, mely lenyűgözte tanulóinkat. A múzeumlátogatást követően átmentünk a koncertterembe, mely számos koncertnek adott helyet már Liszt Ferenc életében is. Itt egy előadás alkalmával megismerkedhettünk a szimfonikus zenekar hangszereivel, megszólaltatási módjukkal, és még különleges, egyedi hangszereket is láthattunk.

Látogatásunk végén egy kvízjátékot szerveztek a múzeum dolgozói, ahol gyermekeink ügyesen helyt álltak. Kis kirándulásunk alkalmával sok mindent megtudhattunk híres zeneszerzőnkről, Liszt Ferencről.

Köszönjük a szervezést Gratzl Erika tanárnőnek!

Kökényné Krafcsik Ibolya - szolfézstanár

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic