Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

XXIII. Fábián Zoltán prózamondó verseny

 

2018. január 25-én Dunabogdányban rendezték meg az általános iskolások prózamondó versenyét. Az újságolvasók minden évben hírt kaptak a versenyről valamint Fábián Zoltánról, a Dunakanyar írójáról. Ezúttal, tanárként, a gyerekek szemszögéből írok a megmérettetésről.

Vajon mi motiválta azt a 31 tanulót, akik a verseny előtti hónapokban 4-5 oldalas szépirodalmi szövegeket tanultak meg, majd még hetekig csiszolták, alakítgatták tanáraik segítségével, míg végre a zsűri előtt a versenyen előadták?

Az irodalmi mű szépsége, humora, tanulsága? A siker, ami egyszer már megérintette őket? Saját bátorságuk kipróbálása? Iskolatársaik, szüleik elismerése?

Talán ez mind együtt, különböző fontossági sorrendben.

A tanulókat 3 kategóriában nevezzük a versenyre: 3-4. osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály. A kijelölt teremben sorszámot húznak, mindig nagy izgalommal lépnek a zsűri és a közönség elé. Kíváncsian figyelik a többi versenyző előadását.

További fejlődésükben sokat segít az, hogy a hozzáértő zsűri az előadás után egyénileg értékeli őket. Felhívja a figyelmet a helyes hangképzésre, a párbeszédek előadásakor a különböző hangszínekre, a szöveg tagolására, a szünetek beiktatására.

Az eredményhirdetéskor a 3 kategória győztesei a teljes közönség előtt előadják prózájukat. Ekkor szembesülünk mi, tanárok, szülők azzal, hogy az évek során néhány gyerek komoly színészi képességekre tett szert.

Két fiú a televíziós Showder Klub hangulatát hozta el a művelődési házba, olyan nagy sikert arattak humoros prózájuk előadásával. (Komlósi Ákos, Takács Sólyom) Az ő előadásuk még nagyobb teljesítményre sarkallja a környékbeli iskolákból érkezett gyerekeket.

Tahitótfaluból Perényi Blanka, G. Szalai Csilla, Kemechey Álmos, Bánáti Lilla és Gyugos Liliána vett részt a megmérettetésen.

Blankát Ormándi Jánosné, Csillát Viplak Katalin tanítónő készítette fel a versenyre, Álmost és Lillát Gyarmathy Réka tanárnő, Gyugos Liliánát Papp Judit.

Gyugos Liliána 3. helyezést ért el, megismételte tavalyi eredményét.

 

Gratulálunk mind az öt versenyzőnek!

 

                                                                                             Papp Judit, magyartanár

 

 

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic