Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Igazgatói ballagási beszéd, díjkiosztás – 2017. június 17-én

Galéria 123

Kedves Vendégeink! Kedves ballagó diákok!

„Bár zord a harc, megéri a világ

Ha az ember az marad, ami volt;

Nemes, küzdő, szabadlelkű diák."

(Ady)

Nemes, küzdő, szabadlelkű diák – minden egyes szava jól illik ballagóinkra. Egy kedves gesztus volt Nőnapon, amikor egy száll virág várt az irodámban a következő levéllel: „Szeretettel attól, akivel már első héten baja volt” és egy monogram. „Kitől kaptam?”- kérdeztem az irodában Klári nénitől, „Kivel volt bajod?” –kérdezett ő vissza. „Kivel nem?”-jött tőlem a válasz. Meg kell mondanom, hogy szinte mindenkivel küzdelmesen kezdődött a tanév szeptemberben, a jó hírem azonban az, hogy év végére ez „a szinte senkivel”-re apadt, vagyis megismerve Benneteket, kedves 8. osztályosok, mindegyikötökről kiderült, hogy értékes jószívű, jó szándékú fiatal, sokan látványosan, néhányan nagyon mélyen, jól titkolva. Nagy utat jártunk be szeptembertől eddig, nagy küzdelmek zajlottak köztünk szabályok betartásáról, szabályok áthágásáról, viselkedésről, rendről, életről, sok mindenről cseréltünk eszmét hol egyetértésben, hol egymás meggyőzésével, az eredmény végül az összecsiszolódás lett, egymás közös tisztelete. Köszönöm nektek, hogy az iskolát jobbító szándékaimban megértettetek, és igyekeztetek segíteni ebben. Nem mindig sikerült, de tudom, hogy általában nem a jó szándék hiányzott belőletek, hanem külső tényezők, hol egy történelem óra közepén terembe tévedt darázs, akivel meg kellett küzdeni, hol egy nagyon meleg időjárás, ami hiányosabb öltözéket kívánt akár márciusban, amit meg kellett értenem, hol az ebédszünet tágabb értelmezése, amikor lehetett mobilt használni.

Kedves Nyolcadikos ballagók! Három dolgot szeretnék tőletek kérni, ha kiléptek ezen a kapun:

Pozitív hozzáállás a dolgokhoz. Minden élethelyzetben lássátok meg a jót, ne menjetek a rossz magyar módi után, miszerint minden rossz, remény nincs, ezért minden mindegy. De igenis van remény,

„Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha,

remény, csalódás, küzdelem, bukás,

Sírig tartó nagy versenyfutás.

Keresni mindig a jót, a szépet,

S meg nem találni, - ez az élet."

(Madách) Kicsit vitatkozva Madách-csal, megtalálni a jót, a szépet az életben.

Vigyétek iskolátok jó hírét, ne hozzatok szégyent az alma materre! ahol sokat segítettek nektek tanáraitok. Osztályfőnökeitek: Kerekes Klára néni és Lintner Andi néni érdemei vitathatatlanok e téren.  Sok szép élménnyel, megszerzett tudással engedünk titeket utatokra! Bármikor várunk vissza titeket szeretettel. Ha segítség kell, akkor is itt vagyunk, ha az örömeiteket akarjátok megosztani velünk, akkor is várunk benneteket szeretettel.

Legyetek céltudatosak! Ne tévesszétek szem elől célotokat, sokszor a könnyebb út csábítóbb, de ne csábuljatok el! Ha az ember elérhető célt tűz ki maga elé, kitartóan küzd megvalósításáért, akkor előbb-utóbb elérheti célját. Ez a boldogság- elégedettség egyik alapja.

Kedves Ballagók!

Három fontos dolgot szeretnék a tarisznyátokba tenni, bár tehetnék 33-at vagy 3 millió 33-at is, de szerintem az életben a legfontosabb, ami sok minden fontosat lefed a következő:

Család 2. Lélek 3. Közösség

Család: a legfontosabb keret az életben, nélküle kevesebbek, erőtlenebbek vagyunk. Szüleiteknek, családotoknak nagy köszönettel tartoztok. Lehettek majd az életben sikeresek, híresek, vagyonosak, vagy mindezek ellentéte, de a biztos háttér, család minden vagy legalább is sok nehézségen át tud segíteni. A siker, pénz pedig nem pótolja a biztos, szeretetteli hátteret. A saját családotokat egyszer majd e szerint alakítsátok!

Lélek: a test, a látszat, a külsőség, bármilyen hihetetlen fiatalon, de mulandó, bár fontos a jó megjelenés, szépség, de nem minden!

„Jól csak a szívével lát az ember,

ami igazán lényeges

az a szemnek láthatatlan"

(Saint-Exupéry)

A belső énünk, az emberekhez való viszonyunk, az erkölcsi normák betartása, tisztességesen élni, nos, ezek sokkal többet hozhatnak a munkában, az életben, a mindennapokban, a boldogság kulcsa mindez. Ezzel függ össze, hogy sohase külsőből és sohase elsőre ítéljetek meg mást!

Közösség: az előzőekben a ti egyéni, személyes sorsotok állt első helyen, de a másokért lemondás, a közösségért való kiállás legalább ugyanilyen fontos. Ez a közösség lehet a jövendő osztályotok, az utcátok, a falutok, a hazátok, ... Fontos a másokért való felelősségvállalás, a segítőkész magatartás, mely különben mindnyájatokban ott lakozik. Többször tapasztaltam, hogy milyen segítőkészek vagytok velünk, tanáraitokkal, társaitokkal, ezt a jó tulajdonságotokat, kérlek Benneteket, hogy tartsátok meg! Ne hárítsátok el, ha segítséget kérnek tőletek mások, ne legyetek érdektelenek, ha a tágabb közösségetekről, iskolátokról, munkahelyetekről, településetekről, hazátok sorsáról van szó.

Kedves Nyolcadikosok! Utatokra bocsájtunk most benneteket!

Kitüntetések, jutalmak, dicséretek következnek

Alapfokú angol nyelvvizsgát tett hét tanulónk, Bánáti Benedek, Büi Soma, Kövesdi Péter, Somodi Tamás, Szabó Bence, Szalai Balázs és Tóth Bence, kérjük álljanak fel, gratulálunk nekik!. Nyelvvizsga díjukat a Tahitótfalui Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány támogatta, köszönjük!  Az iskola vezetése köszönetet mond Lintner Andrea felkészítő tanárnőnek ezért a kimagasló munkáért.

Kitűnő tanulmányi eredményükért vehetnek át oklevelet és könyvjutalmat Szalai Balázs és Tóth Bence 8.b osztályos tanulók

Pollack emlékérmet az iskola azoknak a diákoknak oszt 8. osztály végén, akik tanulmányi munkájukkal és vagy sportban értek el kiemelkedő eredményt vagy az iskoláért végzett munkáért. Idén Pollack emlékérmet vehet át Büi Soma, Szalai Balázs, Tóth Bence, Bánáti Benedek, Kövesdi Péter. Az emlékérmet Szántó Sándor festőművész készítette. Matus Klára igazgatóhelyettes olvassa fel méltatásukat. Kérem, hogy fáradjanak sorban az asztalhoz.

Bánáti Benedek  8.a osztályos tanuló tanulmányait a 8 évfolyam alatt kitűnő vagy jeles eredménnyel zárta.

Többször indult mese- és prózamondó versenyen az iskolában, majd képviselte azt a területi versenyen.

Évekig matematika és angol levelező versenyeken vett részt, a Bolyai Matematika Csapatverseny Nyugat-Pest megyei írásbeli fordulóján kétszer is ott volt.

Az Időutazó országos levelező történelem versenyen 13. helyezést ért el csapattársával.

Kétszer 1. helyezett az iskolai német versmondó versenyen, 2. helyezett német versíró versenyen. Idén 1. lett az angol, 3. pedig a német szépolvasó versenyen.

Az utolsó évben filmes vénáját is felfedezte, és sikerrel kreált egy kisfilmet osztálytársaival, ami a Pollack-gálán is bemutatásra került.

Az emelt szintű angol csoport kiemelkedő tagja, ezért 8.-ban sikerrel letette az angol alapfokú nyelvvizsgát.

A sportban is jeleskedett. 2012-től triatlonozik, kezdetben a KÓPÉ UVSE triatlon szakosztályában, majd a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sport Egyesületben. Számos versenyen eredményesen szerepelt, érmei zömét úszóversenyeken szerezte.

A 2015/16-os tanévben megkapta iskolánk ,,Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetését.

Kiváló tanulmányi eredménye és szorgalma lehetővé tette, hogy tanulmányait a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma angol nyelvi előkészítős osztályában informatika szakon folytathassa.                                           

Kövesdi Péter a 8.a osztály tanulója. Tanulmányait mindvégig kitűnő, vagy jeles eredménnyel zárta. Felső tagozatban az angolt emelt szinten tanulta, részt vett angol tanulmányi versenyeken, és sikerrel letette az angol alapfokú nyelvvizsgát. Helyezést ért el német szavalóversenyen, német szépolvasó versenyen, és 8. osztályban egy új területen, a filmkészítésben is jeleskedett.

A sportban is kiemelkedő eredményeket ért el. 2009 óta tagja a Dunakanyar Sportegyesület focicsapatának. A 2014/15-ös tanévben csapatkapitány, a szezon legjobb játékosa az utánpótlásban. 2015/16-ban  az NBII-es országos bajnokságon 27 góllal 7. helyen áll a góllövőlistán, a Pest megyei futsalbajnokságon 2.helyezett, a bajnokság legjobb játékosa.

2015-ben Szentendre város legjobb utánpótlás sportolója, és a 2014/2015-ös tanévben elnyeri a ,,Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetést az iskolánkban.

A 2016/17-os évadban Szentendre város legjobb „profi” utánpótlás csapatának kapitánya, az NBII-es országos bajnokság gólkirálya. Több NBI-es csapat is érdeklődik utána.

Jó felvételi- és tanulmányi eredménye lehetővé tette, hogy a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium humán tagozatán folytassa tanulmányait.

Büi Soma 8.b osztályos tanuló

Alsó tagozaton jeles, felső tagozaton kitűnő tanulmányi eredményt ért el, magatartása példamutató.
Sikeres C típusú alapfokú nyelvvizsgát tett angol nyelvből.
2015-ben elnyerte az iskola Jó tanuló, jó sportoló címét.
Több éve vesz részt eredményesen angol nyelvi tanulmányi versenyeken, és indult matematika levelezőversenyen.
A Diákolimpián úszásban három ezüstérmet szerzett.
Soma a világ dolgai iránt érdeklődő, sokoldalú fiú és meghatározó tagja az osztályközösségnek. Erőssége a kreatív problémamegoldás.
Tanulmányait Budapesten az Óbudai Gimnázium matematika-angol tagozatán folytatja.

Szalai Balázs 8.b osztályos tanuló

Alsó tagozaton jeles, felső tagozaton kitűnő tanulmányi eredményt ért el, magatartása példamutató.
Sikeres C típusú alapfokú nyelvvizsgát tett angol nyelvből.
Több éve vesz részt eredményesen angol nyelvi tanulmányi versenyeken, a német vers-és prózamondó versenyen harmadik helyezett lett.
A Fábián Zoltán vers-és prózamondó versenyen második és harmadik helyezést ért el.
Hét éve űz aktívan küzdősportot.
Balázs intelligens, udvarias és segítőkész fiú, az osztályközösség megbízható tagja.
Tanulmányait a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium informatika tagozatán folytatja.

Tóth Bence 8.b osztályos tanuló

Alsó tagozaton jeles, felső tagozaton kitűnő tanulmányi eredményt ért el, magatartása példamutató.
Sikeres C típusú alapfokú nyelvvizsgát tett angol nyelvből.
Több éve vesz részt eredményesen angol nyelvi tanulmányi versenyen és matematika versenyen, valamint az iskolai vers- és prózamondó versenyen.
2015-ben elnyerte az iskola Jó tanuló, jó sportoló címét.
Nyolc éve aktívan futballozik sportegyesületben.
A Diákolimpián negyedik helyezett lett csapatával futballban.
Bence komoly gondolkodású, megbízható, precíz és felelősségteljes fiú, akire mindig lehet számítani.
Az osztályközösség meghatározó tagja.
Tanulmányait Vácon a Boronkay György Műszaki Szakgimnázium angol nyelvi osztály

 

Az idei évben alapítottuk meg a Pollack Szülői díjat, mellyel elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki azoknak a szülőknek, akik a nevelő munkában  kiemelkedő segítséget nyújtottak az osztálynak, iskolának. Méltányoljuk az iskolai- és osztályprogramok előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában nyújtott tevékeny munkájukat, különösen az osztályfőnököket segítő tevékenységüket. Ezek a következő szülők:  Bánáti Balázs és Anita, 8.a, Kövesdiné Angelmayer Éva, 8.a, Bakacsi Anikó 8.b, Tóth Tibor 8.b. Egy-egy oklevelet és Printzné Bárczi Krisztina keramikus által készített kaspókat nyújtunk át nekik.

Most pedig búcsúnk jeléül átadjuk a 8. osztályosoknak és osztályfőnökeiknek Tahitótfalu címerével díszített nyakba akasztható jelvényeket, melyeket Princzné Bérci Krisztina keramikus, iskolánk pedagógiai asszisztense készített.

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic