Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Látogatás a parlamentben

galéria1, 2

December 20-án a Pollack Mihály Általános Iskola hatodikos osztályaival a parlamentben jártunk. A nagy hideget legyőzve először körül néztünk az országház előtti, gyönyörűen megújult téren. A szobrokon kívül nagyon tetszett mindenkinek az ország karácsonyfája is, amelynek érdekessége nem csak a magassága és szép tömött ágai, hanem az is, hogy az előtte lévő kerítés szánkókból épült. Megcsodáltuk a szép kis Betlehemet, valamint a parlamentre kihelyezett erdélyi és magyar zászlót, majd kezdetét vette az újabb közös kaland.

                Az országház megtekintése előtt volt időnk megnézni egy múzeumot a földszinten, a bejárat mellett. Igazgatónőnk sok fontos információval és a már ismert részletek felidézésével kísért minket végig az interaktív kiállításon. A gyerekek kíváncsian járták be a parlament történetéről szóló tárlatot és lelkesen nyomogatták a kijelzők gombjait.

Idegenvezetőnk már a lépcsőházban fölhívta figyelmünket a különböző fontos építészeti részletekre, mesélt az aranyfüstlemez-készítésről, majd elkalauzolt bennünket a 29 lépcsőház egyikén a Szent Koronához. Sokan először láthatták életükben legfontosabb nemzeti ereklyénket és a többi koronázási jelvényt. Hihetetlen, hogy annyi viszontagság után végre méltó helyén ott volt előttünk egy karnyújtásnyira. A koronaőrség tagjai igen fegyelmezetten, rezzenéstelen arccal őrizték nemzeti kincseinket.

A kupolatermen kívül mindenütt lehetett fényképezni, az ülésteremben is. Ritka szerencsékre ezúttal azt a termet sikerült megnéznünk, amelyben a Tisztelt Ház rendszeresen ülésezik. Igazán érdekes volt saját szemünkkel látni a hírekből ismert gyönyörűen díszített üléstermet, falakat, székeket. Idegenvezetőnk elmondta, hogy oda ő sem juthat be olyan egyszerűen, nagyon alaposan őrzött terület. A rengeteg arany díszítés, a faragott bútorok, a különleges fűtésrendszer, a pompás szobrok, szőnyegek és járólapok mind hozzájárulnak parlamentünk szépségéhez, méltóságához.

                Minden gyerek élményekkel gazdagon és a látottak által lenyűgözve tért haza a kirándulásról. Köszönjük szépen igazgatónőnknek, Zakar Ágnesnek a szervezést és a szakszerű idegenvezetést, valamint Schubert Mihálynak, hogy ismét balesetmentesen a helyszínre szállított minket!

 

Sziváné Bergmann Henriett

Hon- és népismeret tanár

A Szent Korona

Történelemtanárként és iskolaigazgatónként fontosnak tartom, hogy tanítványainkkal megismertessük nemzeti kincseinket, és ezzel a tahitótfalui nevelőtestület is szívvel-lélekkel egyet- ért, így az iskola idei éves tervébe a sok szép osztálykirándulás mellé bekerült a 6. évfolyam számára a Szent Korona és a koronázási ékszerek meglátogatása, a 7. évfolyamnak a Határtalanul pályázatnak köszönhetően egy székelyföldi – erdélyi kirándulás 2018 júniusában, a 8. évfolyamnak pedig a Terror háza kirándulás.

A parlamenti kirándulás a gyerekek és 5 kísérőjük számára ingyenes volt a magyar állam támogatásának köszönhetően, a buszköltségeket pedig a Váci Tankerületi központ fizette, köszönjük!

A hatodikosok előtt már, történelmi tanulmányaiknak köszönhetően, sok részlet ismert volt a korona és koronázási ékszerek történetéből. A kirándulást megelőzően egy külön tanórán prezentáció keretében ismertettük velük a Szent Korona keletkezésének sokat vitatott történetét, a koronát díszítő képek történetét, a kereszt elferdülésének valószínű okát, és a Szent Korona „kalandjait”: a XIV. századi Képes krónikából ismert elvesztése, a krimibe illő „elrablása” a visegrádi várból a későbbi V. László részére, és sok egyéb elrejtés, menekítés történetét forradalmak, majd a második világháború után. A sok hányattatás után következett 1978-ban az az ünnepélyes pillanat, amikor Amerikából hazaszállították a Szent Koronát, ma is boldogan emlékszem vissza erre a gyerekként megélt eseményre. Tanulóink megértették, hogy a mi Szent Koronánk nemcsak azért különleges, mert Európa legrégebbi épen maradt koronája, hanem azért is, mert a magyar államiság, a magyar nemzet összetartozásának jelképe is, így különleges nemzeti ereklyénk.

A 2013-ban indult Steindl- programnak köszönhetően megújult a Kossuth tér és a Parlament épületébe bevezető fogadótér is, mely program irányítója a Szentendrén élő Wachsler Tamás, akinek rövid köszönő üzenetet küldtünk a kirándulás után, hiszen a mostani parlamenti érkezés, fogadtatás, környezet összehasonlíthatatlanul befogadóbb, szebb, felemelőbb, mint a korábbi állapot. 

A tér szobrait az 1944 előtti - vagyis Magyarország szuverenitásának elvesztése előtti- állapot szerint állították vissza, így visszakerült a Tisza István- szobor, az eredeti Kossuth- szoborcsoport a felelős magyar kormánnyal és gróf Andrássy Gyula szobra is.

Csodálatos élményekkel tértünk haza, és kollégáimmal elhatároztuk, hogy a hon- és népismeret óra keretében a jövőre 6. évfolyamosokkal is megismételjük ezt a kirándulást.

Zakar Ágnes intézményvezető

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic