Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Kézdivásárhelyi testvérosztály látogatása Tahitótfalun az általános iskolánkban

Videó 1, 2

Danubia Tv felvétel

 

Két iskola határtalan barátsága évekkel ezelőtt kezdődött. 2018-ban kötöttünk testvériskolai szerződést a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI és a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola, szerződéssel megpecsételve azt, hogy határ nem állhat a székely magyar-magyar testvérség, barátság közé, különösen, ha gyerekekről van szó.

Több látogatáson vagyunk már túl, kétszer voltak iskolánk 7. évfolyamosai az államilag támogatott „Határtalanul” pályázat keretében Erdélyben, Kézdivásárhelyen is; kétszer látogatott el hozzánk, Tahitótfalura testvérosztályunk Erdélyből.

A második látogatás most 2022. október 5-8-ig zajlott, amikor negyvenfős csoport érkezett hozzánk Erdélyből. Iskolánk szervezésében a Dunakanyarban 4 tartalmas napot töltöttek el az erdélyi vendégeink, közös élmény volt ez nekik, látogatóknak és nekünk, vendéglátóknak is.

A 34 erdélyi diákot iskolánk 7. és 8. évfolyamos tanulóinak családjai látták vendégül. Barátságok szövődtek a vendéglátók és az idelátogató székely gyerekek között. A tahitótfalui, kisoroszi, visegrádi, leányfalui és szentendrei vendéglátók, iskolánk huszonöt 7. és 8. osztályos tanulójának családjai példásan, szeretettel fogadták és látták vendégül az erdélyieket. Többeket elvittek Budapestre várost nézni, szerveztek nekik az utolsó szombati szabadnapon programokat. Nagy köszönet illeti a 25 családot a 4 napos vendéglátásért!

Szerda, csütörtök, péntek napközben programokat szerveztünk az erdélyi csoportnak, többször a vendéglátók is csatlakoztak. Meglátogattuk Visegrádon a királyi palotát, Szentendrén a Skanzenben kisvonattal az új erdélyi tájegységet, a szentendrei barokk belvárost és a Városházát, megtekintettük Tahitótfalu főbb nevezetességeit is, templomokat, Községházát és a Faluházat.

Az iskolában óralátogatásokat, sportmérkőzéseket, táncházat és  zenei vetélkedőt rendeztünk vendégeinknek, zárásul pedig „testvériség sulibulit” rendeztünk a diákönkormányzattal a székely-magyar találkozó örömére.

Természetesen,  október 6-án este megemlékeztünk az aradi vértanúkról is Tahitótfalun egy megható községi ünnepségen, ahol a közönség a vendégek láttán spontán közösen kezdte el énekelni a megemlékezés végén a székely himnuszt.

A kézdivásárhelyi csoport felnőtt tagjai, a négy tanár: Bedő Hilda Ágnes, Szotyori Enikő, Koncz Árpád és Debreczi Zsolt csoportvezető, kapcsolattartó tanár úr, valamint a kézdivásárhelyi múzeum igazgatója, Dimény Attila a szentendrei Vendégházban kaptak szállást a 3 éjszakára.

A sikeres programért többeknek szeretnék köszönetet mondani:

A vendéglátó családoknak, tanulóknak nagy köszönet a szíves vendéglátásért, és azért, hogy mindezt boldogan tették.

Köszönet a programokat anyagilag támogatóknak, családoknak-szülőknek: Balogh Panni, Hermeczi család, Szabados-Molnár család, Szakos család, Csizmadi Beáta, Cserkuti család és a  6.a osztály. Köszönet a szülői munkaközösségnek a szervezésért, közvetítésért.

A felnőtt csoport kétszer is a szentendrei Korona étteremben vacsorázhatott, mindez Jolanda Willemse-nek, a KEMCSE és a szentendrei Nemzetközi Kapcsolatok Egyesület elnökének és Bartis Lóránt tahitótfalui vállalkozónak köszönhetően, az Ő támogatásukból tudott megvalósulni.

Köszönöm Tahitótfalu Önkormányzatának és Dr. Sajtos Sándor polgármester úrnak a Községházán a vendéglátást, és azt, hogy a 40 fős csoportnak minden nap térítésmentesen biztosította a tahitótfalui étkezőben az ebédet, a konyha dolgozóinak és vezetőjének, Loós Ágnesnek a szíves vendéglátást, a finom ebédeket!

Köszönöm Fülöp Zsoltnak, Szentendre Város Polgármesterének a Városházán a szíves fogadtatást, a székely csoportnak nyújtott ajándékokat, polgármester úrnak és Lőrincz Ágnes TDM igazgatónak a szentendrei Vendégház biztosítását a vendégek számára!

Köszönöm a Skanzenben az erdélyi tájegység megtekintésének lehetőségét Cseri Miklós igazgató úrnak, Steib Janka és Fehér Dóra munkatársaknak az idegenvezetést!

Köszönjük Neviczki Krisztina szülőnek és munkatársainak a visegrádi palota térítésmentes megtekintésének lehetőségét, a történelmi játszótéren a játékot, a palotában az idegenvezetést!

Köszönet a Danubia TV-nek Tóth Csillának a tv felvételért, Béres Gabriellának a tahitótfalui szervezésért, ajándékokért.

Köszönet Schubert Mihály tahitótfalui vállalkozónak a rugalmas szállításokért, Szecsei Lászlónak és Bíró Zoltánnak a fergeteg partiért!

Köszönöm kollégáimnak a segítséget, szervezőmunkát, kiemelten Bartis Helgának, Kissné Czárán Eszternek, Kubusné Verhás Virágnak, Sziváné Bergmann Henriettnek, Czuppon-Bunkóczy Tündének, Nagy Zoltánnénak, Matus Klárának, Vaczó Zoltánnak; köszönet a zenei vetélkedő szervezéséért Kökényné Krafcsik Ibolyának, a táncházért Szokóné Pukli Gabriellának, a sportversenyekért Turóczi Csabának és Pacor Vilmosnak, az óralátogatások megszervezéséért Lintner Andreának!

Köszönjük a sulibulin nyújtott segítséget Bóta Ágnesnek, Bereginé Deák Krisztának, Kovács László Zoltánné Juditnak, Nagy Krisztának, a szállításban nyújtott segítségét pedig Bakay-Szép Lenkének és  Bándi Józsefnek

A viszontlátogatást 2023. március 15-i ünnepre tervezzük, ugyanekkora csoporttal, hasonló lelkesedéssel a „határtalan” székely-magyar barátság jegyében szeretnénk Erdélybe utazni 5 napra, közösen megünnepelni az 1848-as forradalmat a székely testvéreinkkel.

Zakar Ágnes intézményszervező, programfelelős, szervező

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic