Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Magyarnak lenni…

Az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság előadásán jártunk a Lázár Ervin Program keretében a 7. évfolyamos diákjainkkal a leányfalui iskolában. Az előadás meglepő bevezetője után éles fordulattal egy nagyon érdekes, izgalmas, magas színvonalú interaktív produkció részesei lehettünk, amely azt boncolgatta, hogy mit jelent az, hogy magyarok vagyunk, mitől lesz valaki magyar. A nyelvünk, a kultúránk, az észjárásunk, az ismert kódrendszerünk, a hírességeink, a zenénk stb. mind hozzátartozik magyarságunkhoz. Természetesen a zene állt az előadás középpontjában: Erkel Bánk bánja, Bartók Béla zenéje vagy Weiner Leóé, aki magyar zsidóként cigány tánc zenéjét ötvözte Rókatánc című zeneművében. Az előadás hangsúlyozta, hogy egyik kultúra sem értékesebb, felsőbbrendű a másiknál, fogadjuk el más nemzetek kultúráját, illetve hogy minden népnek a saját kultúrája a legértékesebb. A műsor Radnóti Miklós: Nem tudhatom című gyönyörű versével és a nemzeti Himnuszunkkal zárult. Igazán élvezetes, a tanulók nyelvén és nekik szóló „leckét” kaptunk magyarságtudatból, hazafiságból.

Nagyon köszönjük a Budapesti Filharmónia Társaságnak!

Matus Klára, tanár

Zenei program

 

A Lázár Ervin program keretében volt alkalmunk megtekinteni a negyedik évfolyammal a

„Kezdetben vala a zene” c. előadást.

Az előadás nagyon színvonalas volt a gyerekek nagyon élvezték a műsort. Külön jó volt, hogy az előadó aki a zenét és a beszédet összekötötte a produkcióba bevonta a gyerekeket, „dolgoztatta” őket nem hagyta a figyelmüket lankadni, tapsoltak, doboltak, sziszegtek, csettintgettek az ujjaikkal.

A beszéddel összekötött komolyzenei kiegészítő megfogta a gyerekeket, sokat kérdezett és a gyerekek nagyon aktívak voltak.

 

Az előadás nagyon színvonalas volt.

Köszönjük Lehoczky Dolli tanár

 

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic