Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Jazz a lelke mindennek

Intézményünk zenetanára Iványi Gáspár gitártanár és quartettje felejthetetlen kirándulásra hívogatott bennünket a mai nap 2002. február 22-én a szigetmonostori Faluházba. Az együttes tagjai mind képzett jazz és klasszikus zenészek, zenetanárok: Bordás Zoltán – dob, Iványi Gáspár – gitár, Kiss Attila – nagybőgő, Szalkay Dávid – trombita, ének. Az előadás interaktív módon, kivetítéssel humoros narrációval, változatos darabok megszólaltatásával vezette végig a nézőit a „zenei panoptikum” képeit bemutatva. A jazz jelentésével: fecsegés, csacsogás magyarázatában egy könnyed felelgetős prezentációval mutatták be a jazz születését, kialakulását, kulturális hátterét.

Mennyire egyetemes nyelv is a zene? Megtudtuk, hogy a magyar népdalok is „jasszesíthetőek”. Az előadók hitelesen adták vissza azt az érzést, hogy a kultúráknak közös gyökereként a zene nyelve egyértelmű és örök.  Bepillanthattunk New Orleans zenéjébe.  Majd a hangszerek eredetével klasszikus darabok Mozart, Haydn is megszólaltak. És innentől kezdve a rajzfilmek: Vuk, Rózsaszín párduc, Macskafogó  filmek: Star Wars, Mission in passible. A zenei stílusok keveredését, a pop, rock, funky, disco darabok egyvelegét.  Átélhettük a zene születésének az élményét közös éneklések keretében. Ami az improvizációt tette érthetővé fiatal nézőinek.

Miért is volt fontos annyira? A néző korosztály a legfogékonyabb a zenére, az iskoláskorú gyerekek számára tette érthetővé a zenélés, a kultúra befogadásának a fontosságát. Több tanuló már most is a Pollack Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény zeneiskolás növendéke, de többen most kaptak kedvet e bemutató után, hogy zenei ismereteket szerezzenek. Motiváltságuk az első perctől kezdve érezhető volt, az előadás alatt fokozódott. A Macskafogó egyik dallamával zárult a műsor. A kis hallgatóság lelkesen tapsolta vissza a tanárurakat és zenéjüket.

Nagy Zoltánné

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic