Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Egy hagyomány újraéledése

Az elmúlt két év viszontagságai következtében, mikor a járványhelyzet miatt egy olyan átmeneti kényszerhelyzetet éltünk meg azzal, hogy a tanulás színterét az iskolákból a pedagógusok és a diákok otthonába kellett áthelyezni, különösen szükség van az iskola hagyományait megerősítő alkalmakra. Ezek segítenek bennünket hozzá ahhoz, hogy a felforgatott mindennapokból lassan visszatérjünk a régi kerékvágásba.

Az idei félévben - a vírushelyzet ellenére - jelenléti oktatás mellett működtek a tanszakok, így újra a régi rendben tudtunk tanítani. Így elkészülhettek a bemutatott darabok és koreográfiák. Ezért a tahitótfalusi Pollack Mihály Alapfokú Művészeti Iskola szigetmonostori telephelyének Népi vonós és Néptánc tanszakának gyönyörű előadásait nézhettük meg 2022. január 26-án a Zöldsziget Körzeti Általános Iskola aulájában.

Ez egy olyan különleges és egyedi program, ahol a féléves koreográfiákból Urbán Márton, Füzesséryné Bogár Szilvia néptáncoktató és Horváth Balázs népi vonós oktató növendékei egy egész estét betöltő műsort „kovácsoltak” össze. Olyan tisztelgése ez iskolánknak a különböző népek, különösen hazánk kultúrája előtt, amely a maga varázsával, az élő zene erejével, egyszerre lett a zene, a tánc és a mozgás ünnepe.

Külön öröm volt látni és hallani, hogy már az első osztályos növendékek is magabiztosan léptek fel produkciójukkal.  Az előadásban felváltva követték a hegedűs szóló és kamaradarabok és a néptáncos koreográfiák.  Így megtekinthettünk moldvai körtáncokat. Flamencot táncolt Dudás Luca, ahol élő zenére - köszönet Iványi Gáspár gitár tanár úrnak- tudta tolmácsolni azt a közös nyelvet, melyet a különböző kultúrák archaikus gyökeréből eredeznek. A felsőbb évfolyamos fiú tanulóink Marosvásárhelytől délkeletre található Küküllőmente tájegység virtuóz férfi legényes táncát a Pontozót táncolták, a lányok  Palya Bea – Szabadon zenéjére, mutattak be egy kendős koreográfiát, ahogy manapság sokszor a népzene találkozik a modern zenével, vagy a világzenével, úgy találkozik a magyar tánc is modern műfajokkal, kortárs táncokkal.

A műsor fináléjában iskolánk legidősebb hangszeres növendéke, aki 10 éve tanul hegedülni, Nagy Kristóf igazi táncház hangulattal ajándékozott meg bennünket.

Nagy Zoltánné

 

 

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic