Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Természetjáró szakkör az iskolában

 

Iskolánkban már tizenegyedik éve működik a természetjáró szakkör. Minden hónapban egy hétvégi napon útra kelünk és barangolunk a Pilisben, a Visegrádi-hegységben vagy a Börzsönyben. Évszaktól függetlenül mindig lelkes csapat gyűlik össze. Nagyon jó hangulatban szoktak telni a túrák. Sok szülő vesz részt a gyerekek mellett, valamint régi diákok is visszatérnek közénk ha tehetik.

Sok szép tájat bejártunk már, sok élmény gyűlt össze mindenkiben az évek folyamán. Rengeteg gyönyörű fotó is bizonyítja merre jártunk. Ezek egy részéből évente kiállítást is rendezünk az iskolában. Átlagosan 15-20 kilométert szoktunk megtenni, de volt már 40 kilométer hosszú túra is.

Több alkalommal vízi túrát is szerveztünk már a Dunakanyarban. Vízről teljesen más arcát mutatja a táj.

A testmozgás és az egészséges életmód mellett fontos az is, hogy a természet értékeit, állatokat és növényeket megismerjék a gyerekek. Sok esetben van szerencsénk és nagy vadakat is sikerül látni természetes környezetükben. A legnépszerűbbek az éjszakai túrák szoktak lenni. Szarvasbőgés hallgatás nagy élmény számukra.

Év közben látjuk a természet változásait, tapasztaljuk hónapról hónapra miként alakul át a táj. Volt olyan szerencsés napunk is, mikor belecsöppentünk egy vadászatot lezáró eseménybe. A terítéken láttuk az elejtett vadakat, megtapasztaltuk milyen tradíciók vannak a vadászat során. Több esetben erdész által vezetett túrán vettünk részt, ahol az erdőben zajló munkákat is megismerhettük. A fakitermeléstől a faültetésig, a vadgazdálkodás és a vadásztatás fontosságát a többi mellett.

Januári túránk Szentendréről indult a Kőhegyre onnan a Lajos-forrás felé haladtunk tovább és onnan tértünk vissza Szentendrére. Szép napsütéses időben telt napunk. A mintegy húsz fős társaság élvezte a hóval borított táj szépségeit.

 

Fábián Csaba, Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola tanára, túravezető

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic