Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Múzeumi nap az iskolában

Decemberben egy tanítás nélküli munkanapot fordítottunk arra, hogy múzeumokat látogassunk meg a felső tagozatos tanulóinkkal.

Az 5. évfolyam a Szépművészeti Múzeumban az Ókori Egyiptom kiállítást,

a 6. és 7. évfolyam Parlamentet és a Szent Koronát tekintette meg a Váci Tankerületi Központ támogatásával,

a 8. évfolyam a Terror házát látogatta meg osztálypénzből és a Váci Tankerületi Központ támogatásának köszönhetően.

A múzeumlátogatásokat előkészítő foglalkozások előzték meg, mind a három tárlat illeszkedett a felső tagozatosok történelem tananyagába, a közvetlen tapasztalás közelebb hozta a gyerekekhez az adott történelmi kort, szokásokat;  az 5. évfolyamosokhoz az ókori Egyiptom temetkezési, mindennapi és vallási szokásait, a 6.-7. évfolyamhoz a Szent korona, koronázási ékszerek történetét, a Parlament építésének körülményeit és a 2012. után a Steindl program keretében megújult Kossuth tér szobrait, műemlékeit, melyek az 1944. előtti állapotban tündökölnek ma. A Tisza szoborcsoport részben, a Felelős magyar kormány teljes egészében rekonstrukció, de az Andrássy gróf szobrát és II. Rákóczi Ferenc szobrát, a tér egyetlen évtizedek óta változatlan szobrát is megcsodáltuk, valamit József Attila, Varga Imre által készített szobrát a "Dunánál", ahova 2012. után került.

A Terror háza a kettős megszállást, a nyilas és az utána következő kommunista diktatúrát mutatja be a fiataloknak, akiknek manapság már ez az 1944-1990. közti időszak a távoli múlt, mindezt az Andrássy út 60-ban, az egykori hírhedt börtönben, mely "kiszolgálta" mind a két diktatúrát.

Köszönjük a Váci Tankerületi Központ támogatását és Schubert Mihály vállalkozó szállításban nyújtott segítségét!

Zakar Ágnes intézményvezető

 

Parlamentlátogatás  

 

Egy szeles téli napon a Parlamentet látogattuk meg. A budapesti forgalom miatt késéssel érkeztünk az Országházba. A látszat esetünkben nem csalt, mert belülről is káprázatos volt. A Parlament dekorálásához a speciális eljárás miatt csak 40 kg aranyat használtak fel. 1892-1904-ig építették. 

A fülünkbe kényelmetlen „headset”-eket kaptunk. Az első látnivaló a Díszlépcsőház volt, ami felettébb gyönyörűnek ígérkezett. A Kupolateremben megláttuk a Szent koronát és szépséges kinézetétől elállt a lélegzetünk. Ezután megnéztük a csodás Felsőházi üléstermet, majd utána a szép múzeum következett. Itt volt kiállítva többek között a Parlament makettje, egy hatalmas lovas szobor, valamint a törött vörös csillag, ami valaha a Országház tetején volt. Politikusokkal nem találkoztunk, pedig ők olyan szerencsések, hogy mindennapi munkájukat ebben a csodás épületben végzik. Ezután Ági néni körbevezetett minket a Kossuth Lajos téren és megmutatta, hogy melyek azok a másolatok, amelyek az eredeti szobrok helyére kerültek a tér felújítása után.

Remek élményekkel teli nap volt, fáradtan érkeztünk a falu sportcsarnokához amelynek méretei eltörpülnek a Parlamentéhez képest.

 

Kékesi Márton, Szente Márk, Szilasi Bertalan 6.b

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic