Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Pályaorientációs nap

Iskolák bemutatkozása:

Móricz Zsigmond Gimnázium Szentendre

Petzelt József Technikum és Szakképző Iakola

II.Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium Szentendre

Sashegyi Sándor Általános Iskola,és Gimnázium

Varga István Közgazdasági Technikum

Váci Szakképzési Centrum

 

Pályaorientációs nap Tahitótfalun; villanyszerelő, csecsemőgondozó, rendőr, burkoló, autószerelő, cukrász, fodrász, mezőgazdaság, erdész. Utána kenyérlángos ebéd a Faluházban. Köszönjük a szakemberek segítségét, Nagy Zita, Szabados Molnár Péter, Rippel Ferenc, Juhász Balázs, Balogh Zoltán, Magyar Koppány, Nyíriné Marosi Márta, Szentendrei Rendőrkapitányság, Gátiné Budai Boglárka és a Petzelt Technikum és Szakmunkás Iskola, Hamar Éva tanárnő és tanítványai közreműködését!

Fontos, hogy a Gyerekeknek könnyítsük a pályaválasztást, megmutassuk a különböző szakmák szépségét.

Vendégül látjuk a visegrádi és dunabogdányi végzős diákokat is.

Iránytű program is zajlott Kollégáim és a tanügyi referensünk, Kreiner Aida valamint a Váci Szakképzési Centrumtól Konfár Mónika részvételvel, mely interaktív feladataival, játékaival segítette a 8. évfolyamosainkat a pályaválasztásban.

Köszönöm Kollégáim és minden közreműködő segítségét, munkáját!

Külön köszönet Fábián Csabának, Sziváné Bergmann Henriettnek és Vaczó Zoltánnak a kiváló szervező munkáért!

 

A szakmák bemutatkozása után csodavendéglátás kemencében sült kenyérlángossal a Faluházban következett,

a kézműves szakma, a falutörténeti készülő kiállítás is a pályaválasztási nap része volt.

Köszönet Dr. Sajtos Sándor polgármester úrnak a támogatásért, Béres Gabinak, Sasvári Verának, Mákó Miklósnak a szervezésért!

A nap a középiskolai felvételiről szóló szülői értekezlettel zárult.

Három környékbeli technikum szakiskola, a Petzelt, Varga István, Király Endre és három gimnázium, II. Rákóczi, Móricz Zsigmond, Sashegyi mutatkozott be. Köszönet a középiskolák igazgatóinak, képviselőinek, Kapin Györgyné, Kerezsi Csaba, Molnárné Reskovits Zsuzsa, Énekes Rita intézményvezetőknek, Varga József intézményvezető-helyettesnek, Búti Hunor oktatónak, hogy eljöttek, előadásuk után válaszoltak a szülők kérdéseire.

Köszönöm a tartalmas napot MINDEN segítőnek, résztvevőnek. 

 

Iránytű program Tahitótfaluban

 

A Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI 2021. november 12-én tartotta pályaorientációs napját. A nyolcadik évfolyamosok számára a Váci Szakképzési Centrum szellemi műhelyében, Konfár Mónika pályaorientációs tanácsadó által összeállított Iránytű program képezte a nap gerincét. Sziváné Bergmann Henriett és Vaczó Zoltán, iskolánk tanárai többedmagukkal idei év augusztusában részt vettek egy képzésen, ahol megszerezték a program megvalósításához szükséges ismereteket. A képzésen tanultakat élesben a pályaorientációs napon mutatták be. A megvalósításhoz csatlakozott a Váci Tankerület munkatársa, Kreiner Aida is, így a nyolcadikosokat három csoportra osztották. Az előkészületek sok egyeztetést és időt igényeltek, de kezdésre minden a helyére került a tantermekben.

A program 10 órától délután 15 óráig tartott. Az előkészítés során az időkeret meghatározása volt a legnehezebb, de a nap folyamán a csoportok a projektvázlatnak megfelelően tartották a foglalkozásokat és a szüneteket. A program tartalmaz logikusan felépített fix elemeket és szabadon tervezhető részeket is. A diákok közösen értelmezték a pályaorientáció fogalmát, tesztek segítségével megismerték érdeklődési körüket, képességeiket. A foglalkozás második felében a Magyarországon oktatott szakmákkal ismerkedtek meg a tanulók a teljesség igénye nélkül. Az ismeretátadó részeket játékos képesség- és személyiségfejlesztő feladatok követték.

A program segítséget nyújt a nyolcadikosoknak abban, hogy megismerjék érdeklődési körüket, képességeiket. Nem konkrét szakmát ajánl a program a nap végére, hanem kísérletet tesz arra, hogy az érdeklődési körének megfelelő ágazatokat megismertesse a tanulókkal. Fontos eleme a programnak a folyamatos pozitív megerősítés, annak tudatosítása, hogy mindenki jó valamiben.

Vendégünk volt Konfár Mónika pályaorientációs tanácsadó is a nap folyamán. Körbelátogatta a csoportokat, figyelemmel kísérte az oktatók felkészültségét, a tanulók aktivitását. Nap végén közösen elemezték a tapasztalatokat. A program december 1-én zárul, amikor a nyolcadikosok Vácra utaznak. A Király Endre Technikum és Szakképző Iskola kultúrtermében a gyerekek az általuk kiválasztott szakmák képviselőivel fognak találkozni, beszélgetni.

Az Iránytű program nagy segítséget nyújt az érdeklődő tanulóknak eligazodni a pályaválasztás időszakában. Az átadott ismeretek a korosztálynak megfelelőek, a játékos feladatok fenntartják a figyelmet és az aktivitást. Rávilágít fogalmak, ismeretek hiányára is, melyeket a jövőben tudatosan lehet pótolni. Az Iránytű program egy pilot program, döntően a nyolcadikos évfolyamnak szól, de a jövőben érdemes lesz kiterjeszteni alsóbb évfolyamokra is.

Zakar Ágnes intézményvezető

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic