Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

A Szeretetlánc tovább él!

 

Se a koronavírus, se a határzár, se az esti kijárási tilalom nem tudta megszakítani azt a Szeretetláncot, amit évek óta építünk a moldvai magyar testvéreink és az anyaország között.

 

A 2020-as év mindenkinek egy kicsit más volt, mint az előző évek. Miért is? Azért, mert nem látogathattuk meg a szeretteinket, nem ölelhettük meg szüleinket, nagymamáinkat, és hogy állandóan viselnünk kellett a maszkot, vagy hogy nem ünnepelhettünk együtt. Igen, mindezek kiszakítottak bennünket a mindennapi életünkből, de mégis semmi ahhoz képest, hogy ezáltal megőrizzük szeretteink és magunk egészségét.

 

Azért volt olyan dolog is, amit még a járvány sem tudott megváltoztatni. A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület minden évben lázasan készül a karácsonyi csomaggyűjtésre, így nem volt ez másképpen most sem, talán egy kicsit nehezebben, szerényebben, de nem maradt el.

 

Sok-sok éve már, hogy a Szentendrei Izbégi Általános Iskola aktívan csatlakozik ehhez a nemes kezdeményezéshez. 2020-ban sem feledkeztek meg a moldvai csángó gyermekekről. Majnekné Horváth Katalin tanárnő vezetésével rengeteg ajándékot gyűjtöttek a moldvai kisdiákoknak. Hálás köszönet az iskola pedagógusainak, a tanulók szüleinek és a diákoknak az adományokért, s hogy hozzájárultak ahhoz, hogy szebbé tegyék a csángó gyermekek karácsonyát.

 

Adni valóban jó és nemes dolog, nem lehet elég fiatalon megtanulni azt, hogy azokon segíteni, akik kevésbé szerencsések, mint mi, valahol egy kicsit kötelességünk is. A szeretetlánc hosszabbodott és elért egészen a Tahitótfalui  Pollack Mihály  Általános és Alapfokú Művészeti Iskolába,  ahol Zakar Ágnes igazgatónő vezetésével évek óta támogatnak bennünket. Hozzájuk csatlakozott  Sajtos Sándor polgármester úr is, aki szintén fontosnak tartja a határon túli magyarok segítését. Rengeteg édességet, piperecikkeket és iskolaszereket gyűjtöttek közösen. Nagyon szépen köszönjük.

 

Furcsa érzés volt belépni ebbe szép, tiszta, rendezett iskolába, ahol minden gyermek maszkot viselt, csak a szemüket láttam, de az tele volt boldogsággal és sugárzott az ajándékozás örömétől, pedig közülük jó néhányan biztosan azt sem tudták, hogy hol laknak a moldvai csángók, vagy hogy egyáltalán kik is ők , de ez mit sem változtatott azon, hogy segíteni akartak, ők már megértették ennek a  jelentését.

 

Nemcsak az iskolák csatlakoztak a programhoz, hanem Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete is. Ez a civil szervezet szintén minden évben részt vesz az  adományozásban.  

 

Természetesen a fő támogató a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület volt, akik minden évben táborokat és kirándulásokat is szerveznek a moldvai gyermekeknek. 15 éve alakultak azzal a céllal, hogy a moldvai csángó gyermekek magyar nyelvű oktatását támogatják. Hiszik és vallják, hogy mindenkinek joga van az anyanyelvét tanulni, bárhol is él ezen a világon, ezért az idén a táborozások helyett egy nagyobb csomaggyűjtési akciót szerveztek. Igaz, ez nem hasonlítható össze a táborok élményével, de legalább egy kicsit pótolja azt, és szép gazdag karácsonyuk lesz a kis csángó diákoknak.

 

A csángó gyermekek és az egyesület nevében szeretném mindenkinek megköszönni a segítségét. Annak ellenére, hogy a járvány sok mindenben akadályozott bennünket, mégis ez volt a legeredményesebb karácsonyi gyűjtésünk. Több száz csángó gyermeknek varázsoltunk mosolyt az arcára, s talán bennünket is megtanított arra, hogy jobban értékeljük a mindennap apró örömeit.

 

Ezzel a gondolattal búcsúzom és kívánok mindenkinek békés boldog karácsonyt!

Vigyázzanak magukra és egymásra!

 

Szeretettel:

Jolanda Willemse, KEMCSE elnök

 

 

 

Köszönöm a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola közösségének: tanulóinak, tanárainak, a kedves szülőknek a karácsonyi ajándékgyűjtést. Idén 5. éve kapcsolódtunk be a KEMCSE moldvai csángómagyar gyerekeknek szervezett ajándékgyűjtő akciójába. Idén is nagyon sok ajándékot tudtunk összegyűjteni a határon túli magyar gyerekeknek.

Külön köszönet a 4.b, 5.b, 6.b és 7.b osztályoknak, osztályfőnököknek és a kedves szülőknek. Köszönet Dr. Sajtos Sándornak és a tahitótfalui önkormányzatnak!

Áldott karácsonyvárást kívánok!

Zakar Ágnes intézményvezető

 

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic