Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Testnevelés bemutató óra

 

Nagy hangsúlyt fektetünk az iskola tanárainak szakmai fejlődésére, ennek fontos elemei a továbbképzések, belső tudásátadás, egymástól tanulás is. Iskolánkban komoly hagyománya van a bemutató óráknak. Ezek során egy kolléga egy kiválasztott osztályának óráját nézik meg az alsós vagy a felsős munkaközösségek tagjai. November 20-án Szűcs Kata testnevelő tanár óráját nézték meg a felső tagozaton tanító pedagógusok.

A bemutató óra a belső tudásátadásnak, a szakmai tapasztalatcserének egyik kiemelt állomása. Egyrészt bepillantást nyerhetünk egymás munkájába, megismerhetjük egymás módszereit, másrészt megfigyelhetjük, hogy egy adott gyermek, vagy akár az egész osztály hogyan dolgozik egy másik tanár keze alatt. Kata óráját labdás bemelegítéssel kezdte, majd a kosárlabda alaplépéseit gyakorolták a gyerekek, végül csapatversenyben kosárlabdadobás-versenyen mérhették össze tudásukat.

Kata a gyermekek nyelvén, érthetően mondta el a feladatokat, ebben a kötelezően használt szájmaszk sem akadályozta. A bemelegítés során csak néhány esetben kellett magyarázatot fűzni a változatos gyakorlatokhoz. Az alaplépéseket hármas csoportban, egymással szemben állva gyakorolták a gyerekek, folyamatos helycserével. A tanárnő minden egyes feladatot bemutatott, elmagyarázta a helyes láb és testtartást, ezt követte az adott mozdulat gyakorlása. A gyakorlás során egy-egy tanuló egyéni segítségnyújtást is kapott. A kosárlabdadobás-versenyhez a négy csapat kialakítása gyorsan, fegyelmezetten történt, a gyerekek hangosan, maguk számolták a megszerzett pontokat. A győztes csapatot az osztály megtapsolta. Óra végén mindenki segített összepakolni az eszközöket.

Minden tanórának, így a bemutató órának is legnagyobb ellensége az idő.  Be lehet-e fejezni a tervezett feladatokat a kicsengetésig? Kata elmondása szerint nem sikerült maradéktalanul végrehajtania az óravázlatban megtervezett feladatokat, de külsös szemlélőként egy jó hangulatú, pörgős órát tekintettünk meg, mely alatt végig mozgásban voltak a gyerekek.

 

Vaczó Zoltán

intézményvezető-helyettes

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic