Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

"56 izzó ősze volt, Magyarország remény és pokol..."

 

Járványhelyzetben emlékeztünk meg a gyerekekkel az 1956-os forradalomra. Az iskola udvarán felhangzott Illyés Gyula „Egy mondat a zsarnokságról” és Márai Sándor „Mennyből az angyal” című verse megzenésítve, forradalmi visszaemlékezések, valamint Beethoven Egmont nyitánya. Az aulában ’56-os jelképekkel- macskakövekkel, röplapokkal, lyukas zászlóval és  a fontos helyszínek rajzával - tettük kézzelfoghatóvá a kort a gyerekek számára.

Köszönöm Bádonyi Kinga, Princzné Bérczi Kriszta, Wegroszta Gyula, Kökényné Krafcsik Ibolya, Gyarmathy Réka, Mákó Miklós kollégáim és Szecsei László segítségét, a kisoroszi és tahitótfalui önkormányzat támogatását! A műsorról előző nap az alsósoknak készült felvétel az iskola honlapján megtekinthető. http://www.pollackmihalyiskola.hu/cikk?id=243

 

Egy kedves volt tanítványom, Lakatos Judit, ma a Szentendrei Kulturális Központ igazgatója az 1989-es pályakezdő múltamat idézte, a forradalom napján nekem küldött levelével: "arra döbbentem rá, hogy mennyi ösztönzést és tudást kaptam tőled ahhoz, hogy beleássam magam 56-ba és tudjam, hogy miről szól október 23-a"

Ez az igazi megerősítés egy történelemtanárnak.

 

A rendszerváltás előtt néhány hónappal kezdtem a tanári pályát, egyik rokonom, merő aggódásból azt mondta nekem akkor: „Mi lesz veled, Ági, le fognak csukni a reakciós nézeteid miatt”. A Rendszerváltás megmentett, de 1988-89-ben voltak érdekes történetei egy magamfajta „reakciós” történelemtanárnak. Pozsgay Imre még ki se mondta a „népfelkelést” a korábbi ellenforradalom helyett, az 1956-os eseményeket én már Salamon Konrád professzor úr óráinak köszönhetően, „1956-os forradalom és szabadságharcnak” tanítottam kétosztálynyi angyalföldi 8. osztályosnak, ahol diploma megszerzése előtti évben óraadóként taníthattam. Nem hős voltam, inkább jellemző volt ez a kíváncsiság az akkori változás előtti világra.

A szentendrei Bajcsy-Zsilinszky Úti Általános Iskolában (ma Szent András Általános Iskola) 1989 szeptemberében kezdtem tanári munkámat, pályakezdőként táncházakkal, filmklubbal, előadásokkal önképzőkört szerveztem a gyerekeknek. Az első előadás címe „Alternatív mozgalmak Magyarországon” volt, melyre meghívtam Sasvári Szilárdot, a későbbi országgyűlési képviselőt, egykori évfolyamtársamat, hogy tartsa meg az előadást.

1989 októbere volt. Nagy volt az érdeklődés a gyerekek körében, néhány felnőtt is meglátogatta az előadást, így Perjéssy Sárika, igazgatóhelyettes, történelemtanár a szomszédos Rákóczi iskolából is ott volt néhány diákjával, mondhatom nagy szerencsémre. Az előadás közben az akkor 14 éves Lakatos Judit felkiáltott: „56-ról akarunk hallani”, és Sasvári Szilárd, hozzám hasonlóan frissen végzett történelemtanárként, mesélt az eseményekről. Másnap tiltakozó röplapok voltak a rendezvény és a szervezők ellen több helyen Szentendrén, hívatott az igazgató, hogy mi történt. Perjéssy Sárika, köztiszteletben álló igazgatóhelyettes mentett meg. Az esemény után néhány héttel, 1989-ben ott voltam október 23-án a köztársaság kikiáltásakor a Parlement előtt, félévvel később pedig az említett fiatalember országgyűlési képviselő lett (Sasvári Szilárd) az első demokratikusan megválasztott Parlamentben.

 

Ma 2020. október 23-án a diákok egy szabad országban élnek, a múltról bármi hozzáférhető, elolvasható, nincsenek titkok, sőt! Mennyire érdekli ma a fiatalokat a múlt, 1956?  Érettségi előtt 1984-ben én még nem kaphattam arra a kérdésemre választ az iskolában, hogy „Mi történt 1956-ban?”, de az én tanítványom 5 évvel később már igen. A mai gyerekeket biztosan másképpen érdekli a múlt, mint minket érdekelt, akiknek többször meg kellett „harcolniuk” az igazságért.

Tavaly Bibó István 56-os államminiszter lánya, Tegzesné Bibó Borbála mesélt a nyolcadikosoknak az 56-os és azt követő eseményekről, szájtátva hallgatták a gyerekek.

Idén rendhagyó ünnepséget rendeztünk, de a szereplő gyerekek lelkesedése magával ragadó volt, igyekeztek átadni kortársaiknak az ’56-os forradalom üzenetét: a zsarnokságot, igazságtalanságot sohasem szabad tűrni.

 

Ma az ’56-os eszmék szerint élhetünk, szabad, demokratikus országban. Tudnunk kell jól, okosan élnünk a kiharcolt szabadságunkkal!

Emlékezzünk ma 64 év után is a pesti srácokra, a forradalomra, hőseinkre!

 

 

Zakar Ágnes intézményvezető

 

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic