Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Ismerd meg lakóhelyed és környékét!

Az idei tanév eleji tanulmányi kirándulás tervezésénél arra kényszerültünk, hogy lehetőleg helyi, kültéri programot szervezzünk a gyerekeknek. Így esett a választás a Tahitótfalu, Tamási Áron utcában lévő Háromkaptár Biogazdaságra, amit nem bántunk meg. Sőt, olyannyira jó volt, hogy szívből ajánlom kicsiknek, nagyoknak, hogy látogassanak el ide.

Mivel környezetismeret órán is a kultúrnövényekkel foglalkozunk, a gyerekeknek volt némi előismerete. Vidéki gyerekek lévén sokan segítenek otthon a kerti munkában is, látják a növények fejlődését. De ilyen növényekben gazdag kertje egyikőnknek sincs otthon, így csodálattal figyelhettük az itteni sokszínűséget.  

Vukovich Daniella volt a vezetőnk a gazdaságban. Ágyásról-ágyásra vezetett végig minket. Minden növényhez volt valami érdekes mondanivalója. A gyerekek maguk szedték le, majd megkóstolhatták a sóska, az édeskömény, a zeller levelét; kihúztak a földből céklát, sárgarépát; megcsodálhatták a lila karfiolt, a sárga cukkinit, ami nem mindennapi látvány volt. A cukkini gyönyörű virága is szép volt, amint épp egy méh segítette a beporzást. Megismertük a mángoldot, articsókát, megcsodáltuk a fóliasátorban lévő gyönyörű paradicsomokat.

Pihenőként az otthonról hozott elemózsia mellé elrágcsálhatták a helyi zöldségféléket, amit magunk mostunk meg és aprítottunk fel.

Nagy élményt nyújtott a gyerekeknek a gazdaságban lévő állatok etetése; a sertések, bárányok, lovak simogatása, amiknek egytől egyig nevük is van; a tyúkok, kacsák, csirkék látványa, amik a férgek elpusztításában, a talaj előkészítésében vesznek részt. Megtudtuk, hogy ezek között vannak mentett állatok, és itt nem a hasznukért tartják őket, hanem a látogatók örömére.

Zárásként a méhek munkáját vizsgálhattuk meg közelről.

Bízunk benne, hogy az mellett, hogy a gyerekek gyarapodtak tudásban; a termőföld, növények értékével, a sok ezzel járó munkával is tisztában vannak.

Köszönjük ezt a felejthetetlen délelőttöt Vukovich Daniellának és munkatársainak.

A délutánt kerékpározással töltöttük. Elkerekeztünk Horányig, majd Szigetmonostoron jutott idő a helyi játszótéren való játékra. Délután ötre értünk vissza Tótfalura. Lelkileg feltöltődve, testileg kifáradva tértünk otthonainkba.

Szente Ildikó

4.b osztályfőnöke

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic