Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Táncélet a Szentendrei-szigeten - Szigetmonostoron!

A településen már évtizedek óta egyre nagyobb számú felnőtt és gyermek tartja életben a magyar hagyomány egyik gyöngyszemét a sokszínű népi tánckultúrát.

Ebben nagy szerepet vállaltak a Zöldsziget Iskola korábbi vezetői Kiss Károly, aki elindította a művészetoktatást, és Szente Sándorné, aki nagy lelkesedéssel támogatta a magyar néptánc órarendi oktatását, magyar népi kultúra, múlt táncban való megőrzését a mindennapos testnevelésen belül, illetve a tanítás után a délutáni órákban.

Mindez nem teljesedhetett volna ki a Zöldsziget Táncegyüttes vezetőjének kitartó és alázatos szakmai munkája nélkül, aki a kezdeti terveket minőségi tartalommal töltve meg, sok egykori diák és felnőtt életét határozta meg pozitívan.

Ennek bizonyítékát ma is tapasztalhatjuk a Táncegyüttes rendszeres próbáin és színvonalas műsorain, ahol több korosztály immáron 20 éve táncol együtt.

A Zöldsziget Táncegyüttes 2001-ben alakult Szigetmonostoron, olyan lelkes felnőttekből, akik fontosnak tartják a feledés homályába merülő falusi hagyományok megtanulását és tovább éltetését.

Az együttes műsorán szinte az egész történeti Magyarország területéről szerepelnek táncok. A folklórműsorok mellett több mint egy évtizede készítenek a Költészet Napjához kapcsolódó verses-zenés-táncos színpadi esteket is. Rendszeresen szerepelnek a helyi és kistérségi rendezvényeken, művészeti fesztiválokon, 2005-ben a Brüsszeli Magyar Bálon mutatkoztak be, 2018-ban az Ünnepi Könyvhét és a Budavári Könyvünnep vendégei voltak.

A táncpróbák szeptembertől kedd esténként 20.00 – 22.00-ig a szigetmonostori Faluházban vannak.

Az együttes művészeti vezetője: Mocskonyiné Nagy Emese és Urbán Márton.

Kísérő zenekara a Szigeti Veszedelem Zenekar.

Szeretettel fogadjuk az előképzettséggel nem rendelkező felnőtteket is, akik szívesen belekóstolnának a népi kultúra világába. (Bővebb információ Mocskonyiné Nagy Emesétől kapható a 06-20/336-4210-as telefonszámon!)

A tánccsoport több közös produkcióban is részt vesz a művészeti iskola gyermekcsoportjaival, és tárt karokkal várja az ott felnövő fiatalokat, akik életteli közösséget és izgalmas kihívásokat találhatnak az együttesben.

Visszatérve a tánc, - mint mozgásfejlesztés - iskolai oktatásának fontosságára, talán sok ember számára nem hangzik ismeretlenül az a tény, hogy mindennemű tanulási folyamat sikerének alapja a mozgásfejlődés megfelelő jelenléte. Ezeket a mozgásos készségeket a régi paraszti kultúrában is el kellett sajátítaniuk a gyermekeknek, és ez a kincs benne van az általunk játszott népi játékokban, táncokban.

A mai globalizált és urbanizált világban a gyerekeknek kevesebb lehetőségük van ezeket a játékokat, táncokat megismerni, és általuk az életükhöz fontos ismereteket és képességeket elsajátítani.

A tánc régen, és ma is egy önismereti és közösségi élmény volt. A mozdulatok, motívumok sokszínűsége, a dallamok  és énekek lélekgyógyító, stresszoldó hatása, a páros táncokban létrejövő férfi-női szerepek, stb.  mind, olyan sokszínű fejlesztésre adnak lehetőséget, ami nagyban segíti a gyermek személyiségének fejlődését, a társadalomba való beilleszkedésében, és ezáltal egy teljesebb élet kialakításában.

Mi tanárok, e szellemben dolgozunk, segítve a tanító és fejlesztő kollégákat is, sokszor embert próbáló munkájukban.

A gyermek néptánc képzés jelenlegi táncpedagógusai, Abonyi Zsófia, Füzesséryné Bogár Szilvia, és Urbán Márton.

A műsorukat a Piros Lábos Fesztiválon, az iskolai ünnepségeken és a kistérségben szervezett programokon lehet megtekinteni, céljuk a Dunakanyari Népművészeti versenyen is bemutatkozni, verseny megmérettetésekre is eljutni.

Ne feledjük, hogy a tánc örök, és ahogy Kodály Zoltán fogalmazott:

"A zene mindenkié", hisszük, a tánc is az.

Örömmel várunk minden kedves jelentkező 9-13 év közötti gyermeket Szigetmonostoron a Zöldsziget Körzeti Általános Iskolában (Szigetmonostor, Mártírok útja 25-27. sz. alatt) és Tahitótfalun a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és Ami-ban (Tahitótfalu, Kossuth Lajos utca 26) a szeptemberben induló délutáni néptánc oktatásra.  

Újdonság, hogy az átszervezésnek köszönhetően már a tahitótfalui iskolában is lehet a monostori kiváló tanároktól néptáncot tanulni hétfő vagy péntek délutánonként.

A délutáni gyermek néptánc oktatással kapcsolatban érdeklődni

Nagy Erika művészeti titkárnál a 30/541-7834-es telefonszámon,

és Zakar Ágnes intézményvezetőnél lehet a 20-967-6820 telefonszámon.

Jelentkezni a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános iskola, valamint a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola honlapjáról letölthető AMI jelentkezési lap beküldésével a Nagy.Erika@zoldsziget.suli.hu e-mail címre, vagy személyesen az iskolákban lehet.

 

                    Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola

              és Szigeti Alapfokú Művészeti iskola iskolavezetése

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic