Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Facebook-Ballagás 2020

Galéria1, 2

Tisztelt Vendégeink! Polgármester úr, Egyházi vezetők!

Kedves Végzős Diákok!

 

„Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges az a szemnek láthatatlan”

Saint Exupery francia író híres és sokat idézett mondata a Kisherceg című művéből a mai ballagásunk fő mondanivalója nektek, ballagási beszédemnek általam is választott mottója.

 

Talán ezt tudnám egyik legfőbb útravalóként adni Nektek, kedves Végzős Diákok, vagyis ne a világi, látható dolgok, azok megszerzése, a világnak megmutatása legyen a fő életcélotok, a látszat, külcsín fontos, de nem földi küldetésünk fő célja, ezt ne feledjétek!

A belső jó, harmónia, szeretetteli légkör magunk körüli megteremtése, sokkal fontosabb életcél lehet bármelyikünknek, és a boldogságunkat is ez okozza az életben.

 

A Kisherceg fő mondanivalója, vagyis az életben az igazán lényegesnek „szívvel” meglátása, úgy érzem, hozzátok közel álló gondolat. Érző, igaz szívű fiataloknak ismertelek meg Benneteket, akik figyelnek egymásra, a másikra, legyen az osztálytárs, szülő, tanár, igazgató.

Szerettem hozzátok bemenni órát tartani, szívesen mentem hozzátok helyettesíteni, egy-egy hirdetést elmondani, mert mindig értő figyelem fogadott mind a két osztályban. Ugyanígy szerettem veletek beszélgetni életről, szerelemről, konfliktusokról, azok megoldására is többnyire nyitottak voltatok. Utóbbi időkben az óraközi szünetekben betévedve hozzátok az osztálytermekbe már kézzel fogható volt, hogy a kisgyermekkort maguk mögött hagyott fiatalok között vagyok, ha nem hittem a szememnek, könnyen tettekkel meg is győztetek, hogy lássam, megnőttetek, igen, észrevettem jelentem, azt is, hogy már sok mindenre meg is értetek.

Érettek lettetek egy középiskolai megmérettetésre, egy erdélyi közös utazásra, sportversenyekre, tanulmányi versenyeken szereplésre, egymás segítésére. Nagyon szép sport sárkányhajó, foci, kézilabda eredményekre; zenei és tanulmányi sikereket hagytok magatok mögött. A Bolyai matematika első hely 8. évfolyamon, a Váci tankerületi matek győzelmek, a térsági Fábián Zoltán prózamondó versenyen elhozott szép helyezések, a Dunakanyari népdalverseny kiemelt aranya, a Pollack-gála színvonalas műsorszámai, most utóbb az angol nyelvi versenyen elért szép helyezések, számomra különösen szép, fontos emlékek maradnak Rólatok– „cégünk”, az iskola reklámja örökre ez a sok szép siker!

De ha a legendás angol Cure zenekar Friday I’m in love számát hallgatom, akkor is Ti juttok eszembe, rátok fogok gondolni ezután.

 

https://www.youtube.com/watch?v=mGgMZpGYiy8

 

Kedves Gyerekek!

A szívvel látásra különösen szükségünk volt most ebben a 3 hónapban, amikor a társaktól, tanárainktól, a megszokott iskolai közegtől távol kellett tanulnunk, teljesítenünk, élnünk napjainkat. Valljuk be, hogy nem is egyszer jött a döbbenet: „Hiányzik az iskola!”, nekünk tanároknak pedig, „Hiányoztok ti, hiányoznak a gyerekek” Bejárva az iskolába először élveztük a csendet, aztán egyre fájdalmasabb lett ez a máskor oly áhított csend, hiába, gyerekek nélkül az ISKOLA tudathasadás.

Mi –ti most nem tudtuk megélni együtt azt az örömöt, amit a középiskolai felvételi eredmények okozhattak volna, kit hova vettek fel középiskolába, szép eredmények születtek: 15 diákunk gimnáziumban, 6 diákunk szakgimnáziumban és 17 diákunk szakgimnáziumban és szakközépiskolában folytatja tanulmányait, ami szép eredmény. Most szeretnék gratulálni a szép eredményetekhez!

 

Nem tudtuk közösen átélni a bankett találkozás felszabadult örömét, a búcsúzásra készülődést. Ez kimaradt a közös életünkből a Járványhelyzet miatt, ami átírta mindnyájunk életét egy jó időre!

Ha valamire jó volt mégis ez az új, a járványhelyzet okozta életmódváltás, visszahúzódás az éppen annak a megtapasztalása volt, hogy világossá vált, mi az igazán fontos az életünkben, ki az igazi barát, kinek a hiánya fáj, de az is, hogy kire nem tudok számítani; és az is, hogy milyen jó közösség vagyunk, hogy hiányzik az osztály közössége  bújával-örömével- nyűgével-bánataival együtt is, de hiányzik!

 

A két 8. osztály gyerekközösségétől búcsúznak most osztályfőnökeitek, a könnyeikkel küzdve Heni néni és Csaba bácsi, köszönnek el tőletek alsós tanítóitok, Kati néni és Laci bácsi, és mi mindnyájan az iskola valamennyi dolgozója.

NEM volt kérdés, hogy ballagási műsort, ünnepélyt szervezünk Nektek mi, tanáraitok, hogy kifejezzük szeretetünket.

Köszönöm Kollégáim a ballagási ünnepélyben nyújtott segítségét; minden iskolai dolgozó, önkormányzati dolgozók azon igyekeztünk, hogy széppé varázsoljuk ezt a búcsút Nektek.

Külön köszönöm Lintner Andrea, Lehoczky Dolli, Kökényné Krafcsik Ibolya kiváló szervező munkáját, Futó Józsefné, Wegroszta Gyula tanároknak és Princzné Bérczi Kriszta pedagógiai asszisztensnek a dekorációt, a zenetanárok és a szereplők munkáját!

Kedves Végzősök! Ma kiléptek ezen a kapun, de a szívetek egy része itt marad, itt maradnak az emlékeitek; ez az általános iskola kapu ma becsukódik, hogy elkezdődhessen egy új fejezet az életetekben, de bármikor ki is nyílhat nektek újra, ha örömeiteket, sikereiteket vagy éppen nehézségeiteket kell megosztanotok jó, megértő baráti közösséggel.

„Mert jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan!”

Köszönöm a figyelmet!

 

2020. június 13-i ballagási beszéd – Zakar Ágnes intézményvezető

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic