Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Bábelőadás Tahitótfalun

December 19-én délután szép meglepetés várta az alsós gyermekeket a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskolában. Karácsonyi ajándékként megtekinthették az Ákom-Bákom Bábcsoport A suszter manói című zenés bábelőadását.

A nézőtér hamar megtelt a kíváncsi tekintetű, izgatottan várakozó gyermekekkel. A kedves történet pedig hamar elvarázsolta őket. Együtt izgultak a suszterrel, vajon lesz-e még másnap is mit dolgoznia, szívből nevettek a két kis csibész manó mesterkedésein, ahogy próbáltak maguknak cipőt szerezni, és segítettek a suszternek.

Két művész oldotta meg a szereposztást bravúros szerepcserékkel. 

 

A történet két kis erdei manó csevegésével kezdődik, akik élvezik a téli erdőt,  a havat mindaddig, amíg rá nem jönnek, hogy bizony hideg van, és ők is fáznak. Az erdőben rátalálnak egy erdei lakra, ahol a suszterék éldegélnek. Nekik sincs sok, éppen hogy megélnek. A manók az éj leple alatt ott talált maradék anyagokból készítenek egy pár kis cipőt, amit az idő sürgetése miatt ott hagynak, hisz napkelte előtt el kell tűnniük. Reggel a suszterék nagy meglepődésükre megtalálják a cipőket, és rövid tanakodás után a suszterné úgy dönt, kiviszi a piacra eladni, a kapott pénzt befektetik, új bőröket vesznek, hogy tudjanak új munkákat vállalni. 

Sikeresen túl is adott a pár cipőn, és vettek új bőröket a készítendő cipőcskéknek. 

A manók még vissza-visszatértek, hiszen abban egyeztek meg, maguknak is készítenek cipőt, de kizárólag maradék anyagokból. Mivel megint új anyagokat találtak, ismét csak az újakat készítették el. A suszterék reggel ismét döbbenten tapasztalták, valaki éjjel dolgozott helyettük. Elhatározták, kilesik a "tetteseket". Éjjelre elbújtak a kemence mögé leskelődni. Elképedve látták a manók munkálkodását. Reggel összedugták a fejüket, és arra az elhatározásra jutottak, ezt a jótettet valahogy viszonozniuk kell, hiszen a manók télvíz idején is csak egy vékonyka ruhácskában voltak.  Maradék fonalakból az asszony sálakat kötött nekik, ruhácskákat varrt, és egy levélke kíséretében egy kosárban az asztalra tették.

Éjjel a kis manók újra munkához akartak fogni, hogy végre maradék anyagokhoz jussanak a saját kis cipőjük elkészítéséhez, de meglepődve találták meg  a kis ruhákat, és olvasták a levelet. Boldogan bújtak bele a meleg ruhákba, és táncra perdültek.

Ettől fogva a suszternek rengeteg munkája volt, ő pedig jó kedvűen, szépen dolgozott, jól ment a soruk. 

A két bábművész hangulatos, vászonra festett háttérrel, valódi kis asztallal, igazi szerszámokkal mutatta be a mesterség feladatait, tette élővé, valódivá a történetet a gyerekek számára. Kérdéseikkel vonták be a kicsiket a mesébe, akik nagy örömmel, lelkesedéssel kiabálták a válaszokat, segítették a szereplőket. 

Reméljük, a mese üzenete (segítő szándék, takarékosság, előzékenység, viszonzás, stb) is eljutott a gyerekek lelkébe, szívébe, de az biztos, hogy élménnyel teli, jó kedvű előadást kaptak. 

Ezúton is köszönjük a színvonalas előadást a művészeknek, amivel hozzájárultak a karácsonyi hangulat megteremtéséhez!

Köszönet a Kismarosi Művelődési Háznak, akikkel közösen nyert pályázatnak köszönhetően jött létre ez a remek előadás.

Futó Józsefné, Hock-Lupták Réka tanítónők

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic