Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Parlamentlátogatás a 6. évfolyamosoknak

 

Minden év decemberében a Szent Korona, a koronázási ékszerek, a magyar Parlament látogatását szervezzük meg a 6. évfolyam tanulói számára. Az idei tanévben erre december 18-án délelőtt került sor. A 6.a és 6.b osztályt elkísérte Vaczó Zoltán tanár, Princzné Bérczi Krisztina pedagógiai asszisztens, Grexa Ilona munkatárs és jómagam. Az iskola nevelőtestülete fontos feladatának tartja a tanulók hazaszeretetre nevelését, a nemzeti ünnepekre történő megemlékezéseket, a nemzeti jelképek megismertetését, ennek szellemében az éves munkaterv része a Parlament és a koronázási ékszerek megtekintése is.

A Parlament látogatása előtt előkészítő órán egy számukra készített PPT-ből ismerhették meg a diákok a Szent Korona történetét, a koronázási ékszerek korát, szerepét. A Parlament építésének körülményeiről rövidfilmet néztünk végig együtt. Korabeli fotók alapján gondolatban felidéztük azt a 17 évet, amíg a kéttáblásra tervezett országgyűlés háza épült 1907-ig, kizárólag magyar alapanyagokból, és lett Steindl Imre tervei alapján Európa egyik legszebb parlamentje.

Megtekintettük a 2013-ban indult Steindl-program terveit a Parlament terének megújításáról filmen, majd élőben is; a megújult teret a Tisza István-szoborral, Kossuth- és az első felelős kormány szoborcsoporttal, Andrássy Gyula-lovas szoborral, Rákóczi lovas szobrával és a Duna-parton ülő József Attila-szoborral, de megnéztük a nemzet karácsonyfáját és a betlehemet is a Kossuth téren. Ahogy a tér megújulásáért felelős egykori országgyűlési képviselő, államtitkár, Wachsler Tamás fogalmazott, „a Kossuth tér megújításánál fontos szempont volt, hogy a tér szobrai, a tér szerkezete abba a formába kerüljön vissza, amilyen 1944 előtt, az ország szuverenitásának elvesztése előtti időkben volt”.

A Szent korona látogatásánál az idegenvezetőnk megmutatta a lépcsőcsarnokot, ahol Steindl Imre mellszobra áll. Megnéztük a Szent Koronát, a koronázási ékszereket és a kupolatermet. Hallhattunk az 1900-as évek óta jól működő, akkor egyedülállóan modern fűtési rendszerről. Az ülésterembe, társalgóba is bevezettek bennünket. Mindenhol ámultunk-bámultunk a sok csodán, aranyozott, míves faldíszeken, freskókon, ünnepélyes hangulaton, amit az épület árasztott. A látogatás végén a Parlament történetéről szóló kiállítást tekinthettük meg. A hajdani vörös csillag, mely fél évszázadig „díszelgett” az épület tetején, bizony a mai gyerekeknek már magyarázatra szorul. A gyerekek a koronáról szóló ismertetővel és egy feladatlappal mentek haza, melynek jó kitöltéséért jutalom jár.

Reméljük, sok tanulónk foglalkozik a kirándulás után is összetartozásunk szimbólumával, a Szent Koronával és az ország házával, a Parlamenttel, és maradandó élményekkel tértek haza a gyerekek.

 A látogatás a Magyar Államnak és a Váci Tankerületi Központnak köszönhetően a gyerekek és kísérőik számára ingyenes volt.

Zakar Ágnes, történelemtanár, a program szervezője

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic