Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Tudod, hogy nincs bocsánat

A költészet napja

 

Április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Ezen a napon született József Attila. Iskolánkban rendhagyó módon emlékeztünk meg a költészet napjáról, a hetedikes és a nyolcadikos tanulóknak programot szerveztünk Földes László, (Hobo) József Attila-estjére. Az előadást április 12-én este 7 órakor néztük meg Pócsmegyeren, a Pázsit-tóval szembeni új rendezvényközpontban.

Az előadásra készültünk a magyarórákon. Az iskolai tananyagon túl ismertek meg verseket a gyerekek József Attila költészetéből: Nem emel föl, Levegőt! , Óda, Tudod, hogy nincs bocsánat. .. Azt gondolnánk, hogy ezeket a verseket még nem érthetik, nem nekik valók. Meglepte őket a versek őszintesége, a költő kitárulkozása, sok jó gondolatot hallottam tőlük.

Bevallom, az előadás előtt tartottam tőle, hogy a gyerekeknek nem lesz türelme az elmondott, elénekelt 28 vers végighallgatásához. A megoldás maga, Hobo volt. 

Megjelent egy feltűnően magas férfi, aki hosszú, ősz hajával, rekedtes hangjával, teljes elhivatottsággal mondani, énekelni kezdte a verseket. A Nagyon fáj című vers elmondása volt a legdramatikusabb. Időnként humorát is megismerhettük.

A közönség az előadás közepén az első adandó alkalmat kihasználta, hogy tapssal fejezze ki elismerését. „Én láttam, hogy nem alszanak” - válaszolta az előadó.

Az előadás végén többször visszatapsolták, ami láthatóan jólesett neki. Kaptunk egy kis ráadást, lekapcsoltatta a villanyokat, teljes sötétben 4 különböző értelmezésben elmondta a Tiszta szívvel című verset. Ezután humoros történeteket mesélt az életéből.

A gyerekek nem akarták elhinni nekem, hogy Hobo 72 éves.  A honlapját olvasva egy sokoldalú, gondolkodó embert ismerhetünk meg, akinek most jelent meg Csokonai Vitéz Mihály műveiből készült verses-zenés albuma.

Két hetedikes diák beszámolóját adom közre változtatás nélkül.

Papp Judit magyartanár

 

Nekem kimondottan tetszett a Hobo előadása, szerintem nagyon humoros és jófej ember.
Korához képest nagyon pörgős és nem látszik rajta a kora.
Szerintem az előadás annak, aki vette a fáradtságot és eljött, annak nagy élmény marad.
Az előadásból szerintem lehetett tanulni.
Szerintem elismerő, hogy ennyi idősen még mindig előad Hobo, és látszik rajta, hogy élvezi, és tehetsége is van hozzá.
Az a rész tetszett a legjobban, amikor magáról beszélt, meg arról, hogy hogyan tanulta meg a színészkedést, hogy mennyit segített neki Tamás, a mentora, hogy itt legyen, ahol van. Én örülnék, hogyha a következő előadását is megnéznénk.

Szabó Barbara 7.b

 

Az iskolában a szünet előtti napokban tanultunk József Attiláról. Erről az előadásról az osztályfőnökünktől, Judit nénitől hallottunk. Judit néni beígért ötöse miatt mentem el.

Unalmas előadásra készültünk a srácokkal, a telefonomat is feltöltöttem, hogy majd jól elleszek a játékommal.

Viszont amit ott láttam, hallottam, meglepett. Azon gondolkodtam, hogy lehet ennyi verset megtanulni.

Egy a lényeg, nem unatkoztam, hiszen zenés előadásban is meghallgathattuk a verseket, és a telefonom sem ment 80 % alá.

Jövőre is jó volna elmenni ilyen előadásra.

Niegreis Norbert 7.b

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic