Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Pedagógus továbbképzés

galéria youtube videó

 

A Tahitótfalui Pollack Mihály Általános és Zeneiskola nevelőtestületének tizenegy tagja november utolsó hétvégéjén Balatonkenesén vett részt továbbképzésen. A továbbképzés utolsó alkalma volt az „1956: A magyar forradalom a legújabb történeti kutatások tükrében” című pályázatnak, melyen több tízezer pedagógus vehetett részt.

A képzés oktatói a Terror Háza történészei, a VERITAS történelemkutató Intézet, a Történelemtanárok Egyletének tagjai, A Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanárai, valamint a Kontraszt műhely drámapedagógusai voltak.

Előadást hallgathattunk meg a korszak világpolitikai folyamatairól, 1956 napjainak eseményeiről. Megismerhettük a „pesti srácok” történetét, drámapedagógia eszközével dolgoztuk fel a történteket, ismertetőt kaptunk a felhasználható forrásokról, digitális tartalmakról. A program egy vizsgafeladattal zárult, melyen egy óratervet vagy projecttervet (pl. iskolai megemlékezés tervezése) kellett készítenünk.

A szervezők legokosabb döntése az volt, hogy nem csak történelemtanárok vehettek részt a továbbképzésben, hanem egy nevelőtestület bármely tagja. Fontos, hogy minden pedagógus tisztában legyen 1956 eseményeinek tényeivel, történelmünkben betöltött szerepének fontosságával, hiszen tanórai keretben, vagy egy megemlékezés szervezésekor szükséges a történelmi tények, a legújabb kutatási eredmények ismerete. Sokan, még a rendszerváltás előtt nem tanultak, nem tanulhattak az 1956-os eseményekről.

Az első nap a mintegy száz résztvevő együtt hallgatta az előadásokat, a következő két nap csoportokban dolgoztunk. Megdöbbentő volt hallgatni, hány megszólalónak van saját vagy családi élménye 1956-ról.

A gyönyörű őszi időben a sok előadás mellett maradt idő, hogy megcsodáljuk a Balaton szépségét és igénybe vegyük a vendéglátó szálloda szolgáltatásait.

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic