Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Zakar Ágnes igazgató ballagási beszéde

Galéria 1, 2    youtube videó

Tisztelt Vendégek! Kedves Ballagó 8. osztályosok!

 

Az utóbbi hetekben gyakran emlegettük a ballagást, mondtátok, hogy mennyire várjátok már, ami érthető; szívetek-lelketek tele az új kihívások, új iskola iránti kíváncsisággal.

 

Nagyon sok kedves emlék áll mögöttetek, ami az általános iskolához köt benneteket. Sok barát, kirándulás, iskolai sikerek, sport-, tanulmányi versenyek, szereplések, természetesen emlékezetes tanórák – sokszor tűnt úgy nekem az órákról kiszűrődő hangokból, hogy valami nagyon izgalmas történik odabent…., néha elbizonytalanodtam, hogy a tanári-diák felállásból ki szórakoztat kicsodát, de benyitva mindig megnyugodtam, hogy rendben mennek a matek egyenletek, kémiai kísérletek, bizonyítások, órai előre haladásotok.

Kedves 8. osztályosok!

Három évvel ezelőtt kerültem ide a tahitótfalui iskolába. Első diákokhoz kapcsolódó élményem hozzátok köthető, az, amikor leendő hatodikosként a tanévnyitó ünnepélyt próbáltátok Réka nénivel itt az udvaron. Máig elevenen él bennem ez az emlék- akkor abban a pillanatban látva titeket az évnyitó versekkel, tánccal, zenei produkciókkal küzdve, tudtam, hogy jó helyre kerültem. Kapcsolatunk az évek alatt nem változott, csak erősödött. Ti vagytok máig az egyetlen osztály, akik vigyázba vágják magukat, amikor belépek a terembe. Konfliktusok esetén mindig megértettétek az én oldalamat, beláttatok, igyekeztetek jóvá tenni a nektek felrótt hibákat– hol egy hátrahagyott szemetes termet, hol egy kitört ablakot, hol egy rosszul eltalált cifra mondást, hol egy verekedést, óráról késést, beszólást kellett helyrehozni– mindig meg tudtuk beszélni, mindig igyekeztetek meggyőzni engem arról, hogy ez volt az utolsó – és én mindig el is hittem nektek. Ez szólhatna a tanári naivságról, de nem arról szól, hiszen az idei tanévben az én irodámban 8. osztályos igazgatói raporton nagy rosszaságért már nem is volt. Néha a folyosón vidáman vontam le a tanulságot, hogy „Látom, megjavultál!” „Már csak néha késel!” „Nincs több csúnya elszólás, csak így tovább” –a visszamosolygásotokból éreztem, hogy ez csak félig igaz, de FŐ a BIZALOM és a POZITÍV hozzáállás a dolgokhoz, ezt a hitemet meghagytátok, nem engedtetek elkeseredni, csalódni.  Szeretném kérni, hogy ez a nyitottság, kedvesség maradjon meg bennetek mindig, higgyétek el, csak így érdemes a dolgokhoz hozzáállni: hittel, bizalommal, kedvességgel!

Ne csüggedj, hisz ifjú vagy,
S minden elérhető,
Ha van benned bátorság,
Remény, s szeretni erő.

/Johann Wolfgang von Goethe/

 

Rengeteg sikert köszönhet nektek az iskola: Bozsik- program focieredményeket, kézilabda kupákon elért szép sikereket, tanulmányi versenyek, utóbbi három évben Kati nénivel az ópusztaszeri KerekEmese versenyen szerepeltetek szépen, sikeres nyelvvizsgák angolból. Ha valami rendezvényhez segítség kellett, mindig hozzátok fordultam, hol zászlótartás, hol zenei programon szervező szerep, narráció, komoly feladatok – tudtam, hogy veletek bárhol kiállhatok, nem vallok szégyent! Így volt ez az erdélyi útnál is, ahol a kinti eseményeket csak a történeteikből ismerem, de a kézdivásárhelyi 35 székely fiatal magyarországi látogatásánál, elszállásolásánál, programoknál, szíves vendéglátásánál is nagyon segítőkész volt az osztály többsége és a kedves Szülők is.

 

Kedves Szülők!

Köszönöm az iskolához való pozitív hozzáállásukat, hogy mindenben próbáltak megértően, segítően felénk fordulni, hogy általában megértették a tanári oldal törekvéseit, jó szándékát.

Az eredmény magáért beszél: sikeres középiskolai felvételek, sikeres nyelvvizsgák, melyek az itteni kiváló tanároknak és a szülői ráhatásnak is nagyban volt köszönhető, és persze a gyerekek kitartó munkájának is. Felvételi eredmények: 27 tanuló az általa első helyen megjelölt középiskolába, négy tanuló az általa megjelölt 2. középiskolába nyert felvételt. Gimnáziumokban, szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban folytatják tanulóink tanulmányaikat. A környék legjobb iskolái, mint a Veres Péter Gimnázium, Óbudai Gimnázium, Esztergomi Dobó Kata Gimnázium, Boronkay Szakgimnázium vették fel diákjainkat, sokan mennek Szentendrére, legtöbben a budapesti Varga István Szakgimnáziumba, szakközépiskolába, a szélrózsa minden irányába áramlanak szét diákjaink: Vác, Esztergom, Budapest számos kerülete, Balatonfüred, Szentendre, Pomáz, megannyi nagyon jó középiskola.

Köszönöm a magyar és matematika felvételi előkészítő órákat Kovács Judit és Papp Judit tanárnőknek!

Kedves Osztályfőnökök! Az osztály kettébontását sokan fogadták kétkedőn, de az eredmények igazolják, hogy jó döntést hoztunk/hoztam. Köszönöm Kovács László Zoltánnénak,  Juditnak az egyévi,  Gyarmathy Rékának a négyévi osztályfőnöki munkát, a 8.a és 8.b osztályokért tett erőfeszítéseiteket!

Kedves Ballagók!

Kovács Ákos szavaival köszönök el tőletek:

„nem titok,
Hogy nem voltunk angyalok.
És úgy, mintha nem fájna semmi kín,
Táncoltunk az öröm romjain….

Ilyenek voltunk, vadak és jók,
Bűnösök közt is ártatlanok.
Ilyenek voltunk, és marad egy jel,
Amit itt hagyunk, ha indulni kell.”

 

Kedves Ballagók! Marad egy JEL, most hogy indulnotok kell,  amit itt hagytok magatok után – tudom, ha majd a tablótokra nézek csak szép emlékek jutnak majd eszembe Rólatok! Köszönöm ezt Nektek! Hiányozni fogtok, mindannyian!

Tudnotok kell, hogy ha kiléptek innen a mindennapi kapcsolat ugyan megszűnik Köztetek és az Általános iskolátok között, de Ti ezután is Mindig számíthattok az almamáterre, mindig számíthattok az iskolai közösségre, mindig számíthattok Rám, ha segítségre van szükségetek, de akkor is, ha sikereket, jó dolgokat kell valakinek elmesélni, aki biztosan örömmel fogja azt meghallgatni.

Tudással, emberséggel, szeretettel felvértezve bocsájtunk most utatokra!

Kívánok az új iskolátokban, később a munkában, életben, MINDEN JÓT nektek, sok sikert és boldogságot!
Élni való minden élet,
Csak magadnak hű maradj.
Veszteség nem érhet téged,
Hogyha az lész, ami vagy.

/Johann Wolfgang von Goethe/

Köszönöm, hogy meghallgattak!

 

 

A 8. évfolyam kitüntetettjei:

Pollack-emlékplakettet vehetett át 8 évi kitűnő tanulmányi eredményéért:

Csereklye Kata

Jenei Ákos

Kovács Karola

Pollack-emlékérmet kapott 8 évi jeles tanulmányi eredményéért:

Bánáti Lilla

Nébl Bálint

Tóth Gergely

Vaczó Julianna

Az emlékplaketteket, emlékérmeket Szántó Sándor készítette, a Váci Tankerületi Központ támogatásának köszönhetően.

A 8. osztályos ballagók nyakba akasztható kerámiajelvényt, a kiemelkedően sokat segítő szülők kerámia kaspókat vehettek át, mindkettőt Princzné Bérczi Kriszta kerámikus készítette, szintén a Tankerület támogatásának köszönhetően.

Az iskolának kiemelkedően sokat segítő szülők:

Bánáti Anita és Balázs

Budainé Liptai Szilvia

Budainé Rózsa Ágnes

Juhász Balázs

Kovácsné Pásztor Éva

Róka Erika

Tóth Tibor

Sápy László

Szilágyiné Németh Adél

Nagy Zita, akinek a sok segítségét a ballagók külön megköszönték.

 

A ballagási ünnepség szervezésében az igazgató asszony külön köszönetet mondott Fábián Csaba, Sziváné Bergmann Henriett, Kökényné Krafcsik Ibolya tanároknak és a 7. évfolyam tanulóinak, Szecsei Lászlónak a hangosításért, az iskola munkatársainak, tanárainak a díszítésért, Bádonyi Kinga, Princzné Bérczi Kriszta, Wegroszta Gyula tanároknak a kiállításért.

Külön köszönetet mondott a Danubia Tv-nek, a Polgármesteri hivatal dolgozóinak, Császár Barna műszaki vezetőnek, Dr.Sajtos Sándor Polgármesternek az ünnepély szervezésében nyújtott segítségéért, különösen az udvari árnyékoló megvásárlásának anyagi támogatását, Gál Sándor karbantartónak és Wegroszta Gyulának az árnyékoló felszerelésében nyújtott segítségét.

 

Zakar Ágnes

intézményvezető

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic