Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Határtalanul kirándulás - A festett kazettás mennyezetek nyomában Erdélyben

A gyerekek élménybeszámolóiból kiegészített útinapló

Hetedik osztályos tanulóinkkal idén egy hetet töltöttünk Erdélyben tanulmányi kiránduláson a Határtalanul program keretében. Az utazást nem csak feszült várakozás, hanem igen alapos, másfél éves előkészítő munka is megelőzte. Ennek keretében Princzné Bérczi Krisztina kreatív ötlete alapján minden gyerek készített textilre egy festett kazettát az erdélyi templomok mennyezetének mintájára. Ezután az összevarrt anyagról Bánáti Benedek gyönyörű képeslapot készített, amit ajándékként vittünk magunkkal.

Hosszú utunk közben szerencsére még odafelé jutott időnk megtekinteni a körösfői református templomot, ahol már vártak minket és idegenvezetést is kaptunk. Utána Székelyvéckén néztük meg a szép faragott székely kapukat, majd fölmásztunk a meredek kálváriára. Itt találkoztunk Fekete Pál polgármester úrral, akivel Fábián Csaba tanárúr már otthon előre egyeztetett érkezésünkről. Ő nagy szeretettel mesélt a gyerekeknek a kálvária és a kápolna építéséről és megmutatta saját portáját is. „Nagyon kedvesek voltak az emberek.”

Balavásári szállásunkról másnap Nyárádmagyarósra utaztunk református testvér gyülekezetünkhöz. A programok szervezésében nagy segítségünkre volt Ozsváth István alpolgármester úr. Csoportunkat az egész napot betöltő események során elkísérte Lázár Balázs tiszteletes úr is, valamint a helyi presbitérium tagjai és feleségeik. Ez a nap nagy élményt jelentett mindannyiunk számára, mert itt találkozhattunk először hasonló korú erdélyi gyerekekkel és tanáraikkal, ráadásul traktorral vittek föl minket „a legmagasabb hegyre”, az 1080 méter magas Bekecs-tetőre. „Gyönyörű látvány fogadott” Ott közösen tartottuk meg a nemzeti összetartozás napi megemlékezésünket. Ez erdélyi gyerekek műsora után Baffia Boglárka hegedűs kíséretével Gyugos Liliána olvasott föl és Fieszl Antal énekelt. Ezután megkoszorúztuk az emlékművet és elénekeltük a magyar és a Székely himnuszt. Vendéglátóink a hegytetőn finom gulyáslevessel készültek számunkra és megmutatták kápolnájukat, amely előtt vegyes csoportos játékokat szerveztek. Láttunk egy lármafát is, aminek segítségével régen vész esetén üzentek a többi településnek. „Nagyon szép volt a kilátás!”

Aznap délutánra Bakay-Szép Lenke tanárnő készített elő számunkra gondosan egy találkozót az erdőszentgyörgyi Százfonat néptánccsoporttal. Vezetőjük Ambrus Emese és a táncosok gazdag műsorral mutatták be máig élő hagyományainkat a Rhédey kastélyban, ahol idegenvezetést is kaptunk a táncház előtt. Nagyon köszönjük, hogy ingyen használhattuk a pincét, megtekinthettük a templomot és a kastély termeit és frissítőt, nápolyit is kaptunk. A közös táncház és tánctanítás annyira jól sikerült, hogy a gyerekek másnap is vissza akartak menni, hogy találkozhassanak még a táncosokkal, hiszen barátságok is születtek. „Jó élmény volt!”

A harmadik napon a Szent Anna tavat sétáltuk körbe. „A tavat körbe vevő fenyvesekkel borított hegyek felejthetetlen élményt nyújtottak.” Megkóstolhattuk a helyi finom kürtőskalácsot és ”még medvéket is láttunk.” Ezután az egyedi élővilággal rendelkező tőzegmoha láp következett, ahol idegenvezetést is kaptunk és rengeteg képet készítettünk. Innen Gyergyószárhegyre mentünk, ahol elsétáltunk a Lázár kastélyhoz. A szállásadók finom házi koszttal vártak minket a Kastély Panzióban. Este játékra és szórakozásra is volt lehetőségünk.

Másnap Gáll Leventééknél töltöttük a napot, a csíkmadarasi Zsigmond Malom Fogadóban. Megnéztük a régi malmot és a csergeványolót. Tettünk egy kisebb sétát a csíkmadarasi borvízkúthoz és megtöltöttük kulacsainkat szénsavas vizével. Megtekintettük a faluban a gyönyörűen faragott székely kapukat. Gáll Tímea finom, három fogásos ebéddel várt minket. Délután Levente édesapja elvitt a Márton Áron Múzeumba Csíkszentdomonkosra, ahol az ő részletgazdag előadásának és a gazdag múzeumi anyagnak köszönhetően kis betekintést nyerhettünk a közelmúlt eseményeibe. Ez a gazdag kiállítással rendelkező múzeum abban az épületben található, ahol Márton Áron maga is végezte az elemi iskola négy osztályát. Programunkból a csíkkarcfalvi katolikus erődtemplom sem maradhatott ki. Hazafelé rövid sétát tettünk Szovátán és megnéztük a medvetavat is.

Másnap kívülről megnéztük a felújítás miatt bezárt bánffyhunyadi református templomot és készítettünk egy közös fotót a gyönyörű, általunk készített festett kazettás képünkkel a legszebbnek ítélt panorámás környezetben. Az ezután útba ejtett bözödi tó látványa minden gyereket megdöbbenéssel töltött el. Miután ez erdőszentgyörgyi múzeumban láttuk a róla készült gazdag tárlatot, a valóság még sokkolóbb volt.

Rengeteg új élménnyel gazdagon tértünk haza. Minden diákunk jól érezte magát és többen kérték, hogy térjünk még vissza Erdélybe így együtt.

Köszönjük szépen a Magyar Állam határon túli magyar területek meglátogatása céljából nyújtott támogatását, az önkormányzat támogatását és a kapott ajándékokat a nyárádmagyarósi református testvérgyülekezet számára. Külön köszönet illeti az S-Busz Kft-t a balesetmentes szállításért és programjainkhoz való rugalmas hozzáállásáért! Köszönetet mondunk a Váci Tankerületi Központnak és a Bethlen Gábor Alapítványnak. Nem utolsó sorban köszönet jár a szülőknek is a táncos gyerekeknek készített ajándékokért, a vízért és a finomságokért!

 

Készítette:

 

Sziváné Bergmann Henriett és Fábián Csaba

 

Tahitótfalu, 2019. 06. 14.

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic