Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Határtalanul 2019!

A tahitótfalui hetedikesek kirándulása

 

A Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI idén második alkalommal kapta meg a lehetőséget hetedik osztályos diákjai számára, hogy a kormányprogram keretén belül meghirdetett Határtalanul pályázattal Erdélybe kiránduljon. A lelkes tanári csapatmunka tavaly tavasszal kezdődött el közös összefogással, jómagam vezetésével. A regisztrálást Kovács Judit tanárnő végezte el. Bakay-Szép Lenke összeállította a programjavaslatot a gyerekek számára és segített fölvenni a kapcsolatot az erdőszentgyörgyi Százfonat néptáncegyüttes vezetőjével. A munka dandárja csak ezután kezdődött. Miután a pályázatot elfogadták, indult a programok és az útvonalterv részletes kidolgozása Fábián Csaba és Princzné Bérczi Krisztina közreműködésével.

                2017 a reformáció évfordulója volt, azért mi az erdélyi festett kazettás református templomok megtekintését és motívumkincsének feltérképezését tűztük ki célul. Ehhez kapcsolódott Krisztina ötlete alapján a textilből elkészített projektmunka is, melynek során a 36 diák mindegyike festett egy-egy kazettát textilfilccel. Az így elkészült összevarrott munkát már a Pollack gálán ki tudtuk állítani a szülők nagy örömére. Ajándékként a néptáncos gyerekeknek az erről készített képeslapot visszük magunkkal.

                 Földrajz szakos tanárnőnk, Bakay-Szép Lenke és a 7. a osztály biológia-kémia szakos osztályfőnöke programokban változatos tanulmányi kirándulást álmodtak meg diákjaink számára. A Szent Anna tó, a mellette található Mohos láp és a sóvidéki külszíni sóbányák mellett egyéb látnivalók is sorra kerülnek.  Többek között testvértelepülésünk Nyárádmagyarós és Székelyvécke megtekintése  és a Bekecs tetőn tartott összetartozást kifejező megemlékezésünk a Nemzeti Összetartozás napján. Az erdélyi gyerekekkel és Ambrus Emesével rendezett közös táncház Erdőszentgyörgyön a Rhédey kastélyban, a  Zsigmond Malom fogadóban elköltött, hagyományos erdélyi gasztronómiát megismertető ebéd Gáll Tímeánál biztos nagy örömet okoz majd a kis csapatnak. Férjét, Gáll Leventét már személyesen is ismerjük, hiszen ősszel vendégünk volt iskolánkban az előkészítő óra keretében. Levente személyes idegenvezetése a csergeványolóban és Csíkmadaras környékén mind azt a célt szolgálja majd, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék határainkon túl élő azonos korú társaikat és a máig élő népszokásokat, kultúrát.

                Biztos mindannyian élményekkel és tapasztalatokkal gazdagon érkezünk majd vissza az egy hetes kirándulás után, június 7-én. Reméljük, hogy a gyerekek között örök barátságok is szövődnek majd!

 

Sziváné Bergmann Henriett

Pályázatíró projektfelelős és koordinátor

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic