Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

József Attila költészete az én olvasatomban

 

       József Attila nem átlagos, hétköznapi költő. Számomra legkedvesebb az Óda című verse.

         Hihetetlenül gyönyörűen írja meg akkori fellángolását egy nő iránt. A versnek romantikus, mégis hiányt keltő hangulata van. Minden versében megjeleníti valamilyen módon azt, hogy mennyire hiányzik neki édesanyja. Valahogy érezhető a versein az a kongó üresség a lelke egy részében, amit a szülei elvesztése hagyott maga után. Főleg az anyjáé, mert míg az apja önszántából hagyta el Attilát és nővéreit, addig abban biztos lehetett, hogy az anyja szerette őket még a halálon túl is.

         A versben a ,,Szeretlek, mint anyját a gyermek…” mondat árulkodik a hiányról. A vers azért érintett meg, mert a hatodik versszak valószínűleg a legszebb dolog amit valaha olvastam. József Attila elképesztően mély érzelmekkel, mégis lágy könnyedséggel írja le, hogy annak ellenére, hogy az idő eltelik és a csillagok lehullnak ő akkor is megállva érzi az időt, ha csak eszébe jut szerelme ,,…ízed…számban kihűlve leng” . Ez a mondat azt mutatja, hogy a szerelem hiányzik neki, a kihűlve szó mellett érezni, hogy a szerelem mégis tűzként lobog.

         József Attilának nagyon nehéz gyerekkora volt, anyja meghalt, apja elhagyta, a nevelőszülei verték, ezért többször volt öngyilkossági kísérlete. Ez számomra érthető is. Trauma traumát követett József Attila életében. Ha valakibe beleszeretett, az később elhagyta. József Attila legnagyobb ellensége és félelme a magány volt. Halálának körülménye még mindig nem tisztázott. Vannak, akik úgy állítják, szándékosan vetette magát a sínek alá. Mások azt mondják, véletlenül kapta be a kabátját a vonat kereke. Az a legfurcsább az egészben, hogy írt egy búcsúlevelet is, mielőtt aznap elment sétálni Balatonszárszón. A szemtanúk azt vallják mindezek ellenére, hogy semmi sem volt szándékos ebben. A történet rejtélyes, de lehet, hogy egyértelmű, ha hiszünk a szemtanúknak.

         József Attila a kedvenc költőmmé vált az évek során. Azért, mert nem mindennapi. Egyáltalán nem úgy szedi rímekbe az érzéseit, gondolatait, hogy az teljesen egyértelmű és egyszerűen érthető legyen. Teljesen el tudsz veszni a saját gondolataidban, miközben egy vers olvasása közben József Attila rímbe szedett gondolataiban veszel el. Elképesztően tudja beleépíteni fájdalmát és örömét hasonlatba vagy egy szóba. Akárhányszor olvastam el az Óda című verset, soha- sem tudtam megunni.

A tökéletes dolgokat nem érdemes keresni. Sose jó egy olyan dolgot vagy

személyt kergetni, amit nem tudsz elérni. Tökéletes ember, külsőleg, belsőleg,

tökéletes tárgy nem létezik. Viszont a tökéletesnél ezerszer jobb, ha valaki egyedi és különleges. Ezért magával ragadó számomra József Attila élete, munkássága, családi háttere, versei. Mert nem volt tökéletes, de így volt teljes. Ezért érte el azt, hogy nincs olyan magyar, aki ne hallotta volna a nevét.

Számomra ez vonzó a leginkább: a tökéletlen egyediség. Ezért meghatározó számomra az élete, munkássága, családi háttere, versei. Ezért fontos számomra József Attila.

 

Csereklye Kata, 8. osztályos tanuló

 

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic