Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Pollack-gála

youtube videó, galéria1, 2, 3 , 4

Az iskola névadója, Pollack Mihály a nagy építész emlékére 3. éve rendezett kulturális seregszemlét, ahol a tisztelt nagyérdemű a legváltozatosabb gyerekprodukciókat láthatta az idén is. Az idei Pollack-gála is a sportcsarnokban került megrendezésre április 12-én, pénteken 18.00-tól. A tanulók klasszikus zeneszámokkal, változatos hangszeres egyéni, kamarazenei, énekkari produkciókkal, népdal, népzene, prózai és versszámokkal, általuk készített kisfilmekkel, idegen nyelvi produkciókkal léptek fel. Versmondó, térségi prózamondó versenyeken már sikeres elhangzott produkciók, jól sikerült ünnepélyrészletek is színpadra kerültek újra. Az akrobatikus rock’n roll és RSG szakkörök is színpadra vitték tanítványaikat. A gyerekek és a művésztanárok munkáiból kiállítást rendeztünk, mely a gála alatt a sportcsarnokban volt megtekinthető. Az idei gálán a néptánc is színpadra került az 1., 2. és a 3. évfolyam diákjai előadásában, akik az idei tanévben kezdtek néptáncot tanulni a tanrendbe illesztett néptáncórákon. Pukli Gabi néptánctanár néhány hónap alatt elért eredménye a színpadon nagy sikert aratott. Nagy siker kísérte a 7. osztályos diákok és a zeneiskolások közös produkcióját. A Brémai muzsikusokat németül, zeneiskolások zenei kíséretével adták elő. A darabot rendezte Sziváné Bergmann Henriett, zenéjét szerezte Kürtösi Zsolt, a zenekarnak betanította Marosi Ágnes, jelmezeket készítette Princzné Bérczi Krisztina. Sikeresek voltak még többek között a gálára készített angol nyelvű kisfilmek, melyeket Lintner Andrea és a 6. és 7. osztályos haladó angolosok készítették Baffia György, szülő segítségével, valamint az Állj mellém-Stand by me szám tanári előadása is. A gála alatt a Tahitótfalui Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány segítségével büfé üzemelt.

Az iskola tanárainak, diákjainak, szülőknek, önkormányzatnak összefogásának szép eredménye a Pollack-gála megrendezése. A jegybevételekből az iskola informatikai és sporteszközeit fogjuk fejleszteni. 553 jegyet vásárolt a nagyérdemű, ami mutatja a nagy érdeklődést. Köszönjük a támogatást! Külön köszönet Langer Zitának, Czikora Zsoltnak és Nagy Szilárdnak a 10 jegy feletti vásárlásért! Horváth Soma 5.b osztályos tanuló szülei, Czikora Milla és Nagy-Kozár Petra 3.b osztályos tanuló szülei  vásároltak nagy számú jegyet. Tavalyi év bevételéből többek között kosárlabdapalánkokat, pingpongasztalt és sport- eszközöket vásároltunk. Az idei évben a több jegyet vásárlók egyedi tervezésű képeslapok közül választhattak, valamint az idei gála után is tortát kaptak a legtöbb jegyet vásárló osztályok: 3.b, 5.b, 2.b, és az 1. évfolyam. Tortát kaptak még a 7. évfolyamosok és zeneiskolások a Brémai muzsikusok előadásért és a Szerencsekerék filmért.

 

Zakar Ágnes, a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI intézményvezetője

 

***

Zenés színház a Pollack-gálán

 

A tanév kezdetén, az éves terveket egyeztetve fogalmazódott meg bennem és Sziváné Bergmann Henriett tanárnőben az a gondolat, hogy vágjunk bele egy olyan produkció megvalósításába, amely az iskola diákjait mind korosztályilag, mind pedig szakköröket tekintve összekapcsolja.

Adott volt első körben egy német szakköri csoport és egy hegedűzenekar. A zene és a német nyelv kapcsolataként jutott eszünkbe a Brémai muzsikusok című Grimm-mese. Ehhez kapcsolódtak még kollégák, és diákok is. Kezdődhetett a munka, ahogy a színházakban, hónapokig a jéghegy nem látható részén való munkálkodás. Heni néni megírta a szövegkönyvet, adaptálva azt a rendelkezésre álló időkeretre, a gyerekek német-tudására. Utána kerestem zenét hozzá, több feldolgozást végignézve. Majd Kürtösi Zsolt tanár úr meghangszerelte a mi hangszereinkre, a gyerekek szintjére, sokszor a szólamokat is személy szerint írtuk a gyerekek hangszeres tudásának megfelelően. Fontosnak tartom, hogy a legkisebbek is részt vehessenek ilyen produkciókban, még ha csak üres húrokat is pengetnek, hiszen a hangszertanulás eleve nagyon hosszú folyamat, ami igen kitartó munkát igényel, és ezek a közösségi élmények, sikerek mindig nagy motivációt adnak a tanulóknak. Itt köszönöm meg a fuvola és a trombita tanszak közreműködését is, akik szintén tanáraikkal együtt, Csáki Judittal és Mákó Miklóssal készültek a közös produkcióra. Továbbá olyan diákok is bekapcsolódhattak, akik olyan hangszeren, vagy énekes tudásban képzik magukat, amely tanulására a mi iskolánkban még nincs lehetőség.

A zenei és prózai rész alakulásával párhuzamosan indult a díszlet, és a jelmezek tervezése is. Ennek oroszlán részét, és legkreatívabb ötleteit Princzné Bérczi Krisztának köszönhetjük.

Nagyon nagy élmény, és közösségformáló volt a felkészülés időszaka, és az előadás is mind a 8 németes színész, és a 21 közreműködő zenész számára. Remélem még lesz lehetőségünk előadni akár ezt a jelenetet, és egyre több hasonló, össz-művészeti alkotás megvalósítására kerülhet sor az iskolában. Addig is ajánlom mindenki figyelmébe a Danubia Televízió felvételét a Pollack-gáláról.

 

Marosi Ágnes -- hegedűtanárnő

 

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic