Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Pollack nap az alsó tagozaton

 

Minden évben megtartjuk iskolánk névadójának szentelt emléknapot.Ebben az évben alsós tanulóink a nap első felében meglátogatták a neves építész bútoraival, megőrzött tárgyaival berendezett emlékszobát, ami nagyon tetszett a gyerekeknek. Ámulva nézték a képeket, bútorokat. Nehéz nekik elhinni, hogy valaha ezek mindennapos használati tárgyak voltak, ma pedig egy helyi, picike múzeum berendezései.
 Visszatérve az iskolába, pár percnyi udvari játék után várta őket a meglepetés:

A fb-on  pár hete láttam meg egy cikket, miszerint solymász bemutatót tartott egy pomázi iskolában egy fiatal ember.
   
  Kapva az alkalmon, megkérdeztem  közvetlen kollégáimat, őket, és osztályaikat érdekelné-e egy ilyen lehetőség? Miután megkaptam a beleegyezésüket, felvettem a kapcsolatot Kisteleki Gergellyel, a saját nevelésű harris ölyvekkel bemutatókat tartó madarásszal. Ő elmondta, mit várhatunk ettől a pár órától. Egyeztettünk egy pontosabb időpontot, és így eljött a mai nap.
Gergely 3 madarat hozott, akikkel együtt éli cseppet sem unalmas éveit, hisz elmondása szerint madarai 14 éve élnek vele. Az állatok teljesen megszokták a gyerekek közelségét, egyáltalán  nem zavarta őket az izgő-mozgó, azonnal véleményt nyilvánító közel nyolcvan fős gyerekcsapat. A kicsit szájtátva hallgatták Gergő történeteit a beszélő (hangutánzó???? sokszor szinte már tudatosan viselkedő, szomszéd nénit Gergelyt megelőzve köszöntő) madarakról, a betegen hozzákerült és visszavadíthatatlan (mert hamarabb megtalálta az autót, és ott várta "társát"), hollóról, aki nem volt hajlandó visszaköltözni a természetbe, hiába próbálta az erdőben hagyni, mikor már teljesen egészséges volt.
Sok hasonló, kedves, humoros történettel nevettette meg a két kisebb évfolyamot, amiből aki figyelt, bizony sokat tanulhatott is.
  A következő órában a nagyobbak hallgatták meg a bemutatót,  a harmadik és negyedik évfolyam. Őket is lebilincselte a sok izgalmas történet.
 Ezután következett a program szabadtéri része,  a röptetés. Finom, apró mozdulatokkal adta a madár tudtára, mit vár tőle, és az szívesen teljesítette az utasítást, persze némi jutalom falatért cserébe. Látszott az állatokon és az összeszokott mozdulatokon, kettőjük kapcsolatán a harmónia, és az, hogy a madarakat nem erőszakkal vette rá a mutatványra. Fogalmam sincs, hogyan "mondta meg" neki azt, hogy a kiröpülés után a gyerekek feje fölött MAJDNEM a hajukat érintve repüljön be a hívó karra. :), de ez így volt, és a srácok nagyon élvezték!
Néhány bemutató kör után a gyerekek valósággal megszállták Gergőt, aki szívesen, türelmesen magyarázott nekik, válaszolgatott a kérdéseikre.
Gergő kicsi gyerekkora óta foglalkozik madarakkal, később már madármentéssel is.Több fajta madárral él együtt: harris ölyvek, holló, varjú, bagoly, ludak a társai, barátai. Madárkórházzal, madármenhellyel áll kapcsolatban, együtt, egymást segítve dolgoznak a sérült, beteg madarakért. Megtudtuk még azt is, hogy a Hortobágyi Madárkórház és a székesfehérvári Vadmadárkórház az ország első számú madármenhelyei és kölcsönösen segítve egymást végzik a madármentést.
  Mikor elbúcsúztunk, és megköszöntük ezt a remek pár órát, kifejezetten kérte, ha bárki bármikor, bárhol sérült, fészekből kiesett fiókát talál, keresse őt a face book-on, és szívesen segít.  Kívánjuk, hogy minél kevesebb mentésben legyen része!
  Ez a nap a felnőtteknek is nagyon tetszett, Kisteleki Gergelytől mindenki kapott valami újat ma. Köszönjük, és bízunk benne, találkozunk még!

 

Futó Józsefné Andi néni szervező

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic