Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Görgei verseny

Görgei Artúr születésének 200. évfordulójára a visegrádi általános iskola történelemversenyt hirdetett. Hiszen Görgei életének utolsó szakaszát a festői szépségű Visegrádon élte.

Mi is éltünk a lehetőséggel és beneveztük a csapatot. A gyerekeket a tudás, szorgalom, kitartás, a téma iránti érdeklődés, a kiváló logikus gondolkodás alapján választottuk ki. Ezek a kompetenciák feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a csapat eredményesen szerepeljen egy megmérettetésen. Így esett a választás Hornyák Zsuzsira, Ádám Erikre és Mészáros Jázonra.

A benevezés után azonnal előzetes feladattal találtuk szemben magunkat. Egy összeállítást kellett elkészíteni „Görgei emlékhelyek  a Dunakanyarban idegenvezető szemmel” címmel.

Ehhez felutaztunk Visegrádra és végigjártuk az emlékhelyeket a Görgei bérc kivételével. Megnéztük villáját, a Görgei lépcsőt, az itt nemrég elhelyezett Görgei mellszobrot és a Városháza udvarán szintén nemrég felállított modern alkotást, ami nagyon tetszett. Készítettünk fotókat és egy kisfilmet: egy képzeletbeli találkozást és riportot Görgei Artúrral. Mindezeket az előzőleg átnézett ajánlott irodalom alapján dolgoztuk fel. Vaczó tanár úr komoly munkájával és segítségével megszületett a prezi, amit a versenyen kiemeltek és megdicsértek.

Az ajánlott irodalom nagyon komoly munkát igényelt, aminek feldolgozásában Vaczó tanár úr igen nagy szerepet vállalt és vitt véghez. Zakar Ágnes igazgatónő készítette az ellenőrző kérdéseket, amivel fel tudtuk mérni, hol kell még erősíteni a csapatot.

Utoljára az ajánlott művek között található Simon Judit: Isten veled, Görgei c. film megtekintése maradt. Ez újabb átismétlése, rendszerezése volt az eddig szerzett ismereteknek.

Így vágtunk neki a november 29-i versenynek. Már csak taktikai megbeszélés volt hátra, hiszen semmit nem tudtunk a menetéről, csak annyit, hogy lesz írásbeli és szóbeli forduló is.

A verseny magas színvonalú volt, amit az is jelez, hogy a zsűriben jelen volt Gróf Péter és dr. Kedves Gyula történész.

A 10 órakor kezdődő írásbeli forduló nagyon nehéz volt, komoly lexikális tudást igényelt. Az eredmény megismerése után kezdődött a szóbeli forduló. Itt nemcsak a tudás számított,hanem az is, hogy tudnak a gyerekek taktikázni. A végére nagyon jól belejött a csapatunk. Így a kiváló 4. helyen végeztünk (másfél ponttal lemaradva a 3. helytől). Fél négykor ért véget a küzdelem. Nagyon dicséretes teljesítményt nyújtottak diákjaink. Minden elismerést megérdemelnek! Gratulálunk nekik és köszönet a szüleiknek, akik messzemenőkig támogattak mindannyiunkat.

Zakar Ágnes, Vaczó Zoltán nevében is

Viplak Katalin

felkészítők

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic