Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
Vissza a hírek oldalra

Parlamentlátogatás a 6. évfolyamosoknak

 

A tavaly decemberi Parlamentlátogatáshoz hasonlóan, az idei tanévben is megszerveztük a 6. évfolyam tanulói számára a Szent korona meglátogatását. Az iskola nevelőtestülete fontos feladatának tartja a nemzeti ünnepekre megemlékezést, a nemzeti jelképek megismerését, ennek szellemében az éves munkaterv része a Parlament és a koronázási ékszerek megtekintése is, melyre az idei tanévben is december közepén, az Árpád-házi királyok megtanulása után került sor.

A Parlament látogatása előtt előkészítő órákon ismerhették meg a diákok a Szent korona történetét, a koronázási ékszerek korát, fontosságát, a Parlament építésének körülményeiről rövidfilmet néztünk végig, elképzeltük azt a 17 évet, amíg az eredetileg kéttáblásra tervezett országgyűlés háza épült, kizárólag magyar alapanyagokból, és lett Steindl Imre tervei alapján Európa egyik legszebb parlamentje. A parlamentről, koronázási ékszerekről interaktív versenyen mérhették össze a diákok tudásukat.  Végignéztük a 2013-ban indult Steindl-program terveit a Parlament terének megújításáról filmen, majd élőben is; a megújult teret a Tisza István szoborral, Kossuth és az első felelős kormány szoborcsoporttal, Andrássy Gyula lovas szoborral, és a Duna-parton ülő József Attila szoborral, de megnéztük a nemzet karácsonyfáját és a betlehemet is a Kossuth téren.

A Szent korona látogatásánál nagyon jó idegenvezetőnk volt, aki mondandója bevezetőjeként elmondta, hogy minden nyarát gyerekkorában Tahitótfalun töltötte, ami nagyon kedves emlék neki. A gyerekeknek sokat, élményszerűen mesélt a Parlamentről, a Szent korona történetéről, a korona 1978-as, 40 évvel ezelőtti hazatéréséről. A látogatás a Magyar Államnak és a Váci Tankerületi Központnak köszönhetően a gyerekek számára ingyenes volt.

Zakar Ágnes, történelemtanár, a program szervezője

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic