Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és AMI

pollacksuli
  • 2021. Tahitótfalu
  • Kossuth Lajos u. 26.
  • Tel.: 06 26 385 741
  • E-mail: szigetisk@gmail.com
  • Intézményvezető: igazgato@pollackmihalyiskola.hu
Vissza a hírek oldalra

Gondolatok a hazáról a reformkor nagyjai tükrében

Papp Judit magyartanárnő minden évben fogalmazást írat a 7. osztályosokkal arról, hogy  a reformkor nagyjainak  szellemében mit jelent egy mai diáknak a HAZA fogalma.

A tanulók javaslatai és a Tanárnő döntése alapján a két legjobb dolgozat az idei tanévben Horváth Gábor 7.b osztályos tanulóé és Ziller Richárd 7.a osztályos tanulóé lett. Íme, mit gondol egy mai diák a hazáról.

***

Gondolatok a hazáról

Mi is az a haza? Van, akinek az ország, ahol él, de van olyan is, akinek az az ország, ahol született. A ház és a haza egy szóból ered. A haza a nemzet háza. 

Egy nemzet vagyunk, össze kell tartanunk, és nem szabadna egymást a nézeteink miatt mentálisan, vagy akár fizikailag bántanunk. Nagyon sok ember megy el tőlünk külföldre, és ez bizony problémát jelez. Azt jelzi, hogy valamin változtatni kell. Ma Magyarországon nem él olyan ember, aki ne ismerne valakit, aki már nem itt él. Én nagyon szeretem a hazám, nagyon sok dolog köt hozzá. A parlamenti látogatások, a hülyülés a balatoni csillagos ég alatt, és a Gellért-hegyről nyíló kilátás egész Budapestre. Lehet, hogy nehéz a megélhetés nálunk, Magyarországon, de ha összefogunk, jobbá tehetjük az életünket. Harcolnunk kell az igazunkért, mint ahogy Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály vagy a reformkor akármelyik hőse tette.

„Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derül”-mondta Kölcsey Ferenc. Ő hatott, alkotott, gyarapított s a haza fényre derült.

Horváth Gábor

***

Gondolatok a hazáról

„S a sírt, hol nemzet süllyed el…”. Sokszor elgondolkozok, amikor a tesómat visszük be Budapestre, hogy mennyire vagyunk még magyarok.
Sokszor csak rápillantok egy táblára, s az első szó, amit meglátok az angol „the”. Egyszer láttam egy épület tetején pár világító betűt. Valami csing-csung-csáng volt odaírva. 
Visszafelé bemegyünk az Auchanba. Jól kezdődik, mondhatom! 
Szóval bemegyünk, és meglátok egy MAGYAR terméket, és kíváncsi ember létemre meg akartam nézni az összetevőket. Sajnos még mindig nem tudom, mert rajta volt németül, olaszul, franciául, kínaiul, … csak magyarul nem. 
Olyan is volt már velem, hogy meg akartam nézni a boltban, hogy mi merre van. Bor jobbra, kakaópor jobbra, water… Várjunk! Mi? Ezt muszáj volt? 
Szóval remélem, kapok a kérdésemre választ. Bár lehet, hogy már kaptam. Csak japánul.

Tisztelettel:
Ziller Richárd

picpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpicpic pic pic pic